Aradszky László nem csak énekelte, be is bizonyította, hogy nem csak a 20 éveseké a világ

Bara Arisztid

Aradszky László táncdalénekes megosztó, ám legtöbbünk számára mégis nagyon szerethető személyiség volt. Mindenki ismeri egyik legnépszerűbb számát a Nem csak a 20 éveseké a világ-ot. Aradszky ezt nem csak énekelte: be is bizonyította igazságát. Élete utolsó pillanatáig.

Fotó: MTI, Czimbal Gyula

Közel a 82-ik születésnapjához is sűrűn turnézott. Volt, hogy szabadtéri színpad előtt várta hatalmas tömeg, máskor zsúfolt termekben lépett fel, csodálatra méltó energiával, szívből jövő örömmel.

Aradszky László fellépése Esztergomban, 2017. október 1. / Fotó: facebook

Aradszky László 1935. szeptember 20-án született Budapesten. Kisgyerekként dédelgetett álma az volt, hogy egyszer nagy focista válik belőle. Játszott is a Fradi kölyökcsapatában, de - mint az az életműből kiderül - nem ezen a pályán vitte sokra. Ennek ellenére a foci és Fradi is örök szerelem maradt neki.

Érettségi után – bármilyen furcsán hangzik ez most – a Töltőtolljavító Ktsz.-ben kapott munkát. Gondolom, nem az volt a vágya, hogy a Ktsz.-be járjon be nap mint nap, élete végéig, ezért egy kis segítséggel – amit, ráadásul, magától a Ktsz. Elnökétől kapott – elindult egy olyan irányba, amely igazán érdekelte. Így, az Országos Szórakoztatózenei Központ stúdiójában és a Magyar Rádió Tánczenei Stúdiójában tanult. 

Tehetségét ország-világ előtt először 1963-ban a Magyar Rádió Tessék választani! könnyűzenei versenyén ismerték el, ahol megosztott első helyezést ért el, Még ide-oda húz a szív című dalával.


Ettől kezdve sorban jöttek a rádió- és hanglemez-felvételek. 1966-ban a Magyar Rádió Made in Hungary hangversenyét az Isten Véled, édes Piroskám című versenydallal megnyerte. Röviddel később ezzel a koronggal lett a magyar hanglemezgyártás történetének első aranylemezes énekese. Két hónap leforgása után a második is, hiszen Pókháló az ablakon… című dallal elérte a több mint százezres példányszámot. Valamennyi nagy fesztivál döntőse volt.

A hetvenes években eltűnt a nyilvánosság elől. Több interjúban is elmesélte, hogy rácsapta az ajtót Erdős Péterre, miután a „popcézár” (de pontosabb talán: a kommunista mindenható, élet és halál ura, főcenzor) azt pedzegette, rendkívül népszerű, olaszos hangzású slágerei – amelyek különböztek a rádió által preferált sanzonoktól – valójában nem kellenek senkinek. Akkoriban több táncdalénekes is hasonló sorsa jutott. 1986-ig nem léphetett fel Magyarországon, ám több mint egy tucat turné várta Amerikában és Kanadában – de mégis mindig hazajött.

Az Evangélikus Életnek ez év elején ezt a korszakot így idézte fel:  

Ha a hit hiányozna belőlem, csak a bűnökön való rágódás és a bosszú irányítaná az életemet. A rossz viszont rosszat szül. Ráadásul, aki tett arról, hogy tiltólistára kerüljek, arról sem lehet egyértelműen állítani, hogy ő a tettes. Talán más szempontból nézve ő is áldozat volt. Ki tudja? Az élet nem egyetlen mozzanat. Nincs fekete-fehér helyzet. Meg végül, ahogy Isten cselekedett addig is rajtam, talán ez is az Isten által nekem szánt út volt.”

Mellőzésében feltehetően az játszott közre, hogy az Aczél György nevével fémjelzett kultúrpolitika a könnyedebb slágereket egy fokkal még jobban utálta, mint a társadalmi töltetű beatzenét – legalábbis a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egykori igazgatója, Bors Jenő egy interjúban ezt állította.

Ha megszólal a telefon címmel Aradszky László idén jelentette meg tizenharmadik lemezét. Ötvenéves pályafutása alatt több mint hárommillió lemezt és kazettát adott el.

1970 óta élt boldog házasságban feleségével, Évával, egy gyermekük született, Aradszky Zsolt.

Azonban, ahogy szokták mondani, a legnagyobbak is elmennek. Életének 83. évében váratlanul itt hagyott minket és magával vitt egy darabot az elmúlt évszázadból is.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/43580/pics/lead_800x600.jpg
Aradszky László,táncdalénekes
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?