Szerencsi Éva halála után is hat ránk

Bara Arisztid

Mindaddig élsz, amíg emlékeznek rád, tartja a mondás, és ez Szerencsi Évára is igaz. Felejthetetlen filmbéli alakításaival még jóval a halála után is hatni tud ránk. Gondoljunk csak az Abigél című film Vitay Georginájának szerepére. Ekkor lett a színésznő egy egész ország kedvence.

A kis Évi Budapesten látta meg a napvilágot, 1952. május 5-én. Fiús gyerek volt, imádta a grundot, amely a Fő utcában álló üres, füves telek volt. Ott számháborúzott, rúgta a labdát és onnan tett kirándulásokat sokszor kis barátaival Gül baba sírjához. Ügyesen rajzolt, szerette az operát, Gershwint, a tánczenét és a dzsesszt. Imádta Mario Lanzát és Yves Montand-t, akinek Erkel Színház-beli estjére kislánykorában el is jutott.

Később balett-táncosnő szeretett volna lenni. Az Operaházban volt egy kis protekciója, hiszen édesanyja vezette az Opera büféjét. Azonban amikor Lakatos Gabriella, az Operaház príma balerinája megnézte, azonnal lebeszélte erről a pályáról. Nem szomorkodott sokáig és az úszás felé vette az irányt, de kiderült, hogy olimpiai bajnok sem lesz belőle soha. Az úszás szeretete viszont élete végéig megmaradt, amíg csak tudott lejárt az uszodába.

A színház szele gimnazista korában csapta meg, amikor a Pinceszínház fiatalokat keresett. Jelentkezett és fel is vették. Aztán a Színház- és Filmművészeti főiskolára is. Harmadéves színinövendékként már kamera előtt állt, ugyanis szerepet kapott Keleti Márton Bob hercegében. Ezt követően folyamatosan foglalkoztatták, egészen 1979-ig parádés főszerepek jutottak számára (Egy fiú, egy lány és a szerelem, A törökfejes kopja, És mégis mozog a föld). Aki egyszer látta az Abigélben, az nem tudja elfelejteni baba-arcát, tiszta tekintetét, sugárzó személyiségét.

Közben a színpadon is bizonyította tehetségét. Dolgozott a budapesti József Attila Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Népszínházban, a Budapesti Kamaraszínházban és tagja volt a Ruttkai Éva Színháznak is.

Szinkronszínésznek is kiváló volt. Ő volt például a Dallasban Samantha magyar hangja.

Mégsem volt az az agyonfoglalkoztatott színésznő. Erről egyszer így nyilatkozott Cserhalmi Imrének:

Nézze, én nem mutogatom magam. Nem tudok színésznőként a színpadon kívül is kapcsolatokat teremteni. Nem élek olyasfajta társasági életet, amellyel színészi pályámat egyengethetném, nem ápolok ismeretségeket csak azért, mert esetleg szerződést, filmszerepet eredményezhetnek, nem tartozom klikkekhez, nem járok premierekre...

Első férje Szakácsi Sándor volt, akivel 1969-ben, még a Pinceszínházban ismerkedtek meg. A főiskolára is együtt jártak. 1976-ban összeházasodtak, de egy év után szét is költöztek.

A szakítás után sokáig kereste társát és már nagyon szeretett volna anya lenni.

Ekkoriban találkoztam egy orvossal. Ő lett a fiam, Imi édesapja. Egyikünk sem ragaszkodott hozzá, hogy papírral is megpecsételjük a kapcsolatunkat. Mai eszemmel tudom, annyira vágytam az anyaságra, hogy belehajszoltam magam ebbe a kapcsolatba. Amit persze soha nem bántam meg.

Ez a kapcsolat nem lett tartós. Nyolc év magány után találkozott Pándi Andrással, egy könyvkiadó első emberével. Mivel a színésznőnek fontos volt, mit szól fia a házassághoz, a férfi Imitől kérte meg Éva kezét:

Soha nem felejtem el azt a pillanatot. András kérdésére Imi komoly képpel csak ennyit mondott: Rendben van!

2001-ben derült ki, hogy rákos. Betegségét nem hozták nyilvánosságra, férjével együtt bíztak a gyógyulásban. Rajongói nem tudták, hogy műtéten és kemoterápián esett át. Még megérte, hogy fia leérettségizik és felvegyék egy főiskolára. Első rendezésére készült a Ruttkai Éva Színházban. A bemutatót azonban már nem érte meg, 2004. szeptember 6-án elment.

Ám Szerencsi Éva továbbra is velünk van, ha nem Vitay Georgina, a Matula Leánynevelő Intézet öntörvényű diakonisszája alakjában, akkor a Bob herceg bájos Annie-jaként, vagy épp a Kakuk Marci égő szemű Esztijeként rendszeresen visszajár hozzánk.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/43278/pics/lead_800x600.jpg
Abigél,Szerencsi Éva,színésznő
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?