Blogolj!

A humor akkor jó, ha fáj - 60 éves Mucsi Zoltán színész

Bara Arisztid

Gondoltad volna, hogy Mucsi Zoltán nem is mindig színésznek készült – pedig szerintem az Isten is annak teremtette? Álma az volt, hogy egyszer híres futballista lesz, de az élet ezt máshogy gondolta.

A kis Zoli itt még arról ábrándozott, hogy futballista lesz / Fotó: facebook

Abonyban született és nevelkedett, míg fel nem került egy budapesti szakmunkásképzőbe, ahol géplakatosnak tanult. Már akkor tudta, hogy nem neki való ez a szakma, csak a szülei miatt tartott ki. Közben, talán Budapest összes színházának összes előadását megnézte. Itt már pedzegette, hogy merre vegye az irányt. Szakmáját annyira utálta, hogy nem dolgozott benne túl sokat, inkább hírlapkézbesítőnek állt. Estin leérettségizett és barátja unszolására egy színjátszókörben találta magát. Ott biztatni kezdték, hogy próbálkozzon komolyabban a színészettel. Így került a szolnoki Szigligeti Színházhoz, ahol segédszínészeket kerestek. Először csak statisztaként alkalmazták, majd egyre feljebb került a színészi ranglétrán és közben a mennyországban érezte magát. A mai napig emlékszik az első mondatára, amit a színpadon mondott.

Természetesen jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, de egy szolnoki színházi késése miatt Kerényi Imre megharagudott rá és többedszeri próbálkozása ellenére sem vette fel. 1997-ben az akkor alakuló Bárka Színházhoz szerződött, 2002-ben pedig a Krétakör Társulat tagja lett. Országos ismertséget Jancsó Miklós Nekem Lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmjével szerzett.

Szerepelt még számos Jancsó filmben, a Roncsfilmben, a Kontrollban és még lehetne sorolni.

Scherer Péterrel, a népszerű, két kis szerencsétlen, egymást megőrjítő Kapa és Pepe karakterének is köszönhetően már-már elválaszthatatlan párost alkotnak a képernyőn és a színpadon is. És teszik ezt immáron közel negyed évszázada.

„A humor akkor jó, ha már fáj. Ha olyan, mint a való élet, csak elviszed a széléig, hogy muszáj legyen nevetni rajta. Ilyenkor a humor gyógyszer, mert ha megoldás még nincs is, de már tudunk röhögni magunkon, és így tettünk egy lépést visszafelé a depresszióból és a reménytelenségből”

- nyilatkozta egyszer Mucsi a Kapa és Pepe kapcsán.

Onnan is tudni, hogy kiváló színész, hogy teljesen le tudja vetni magáról a durván káromkodó, gyomorsavas szerepet és valami teljesen mást felölteni magára, ugyanis Sade márkit például nem hasonlítanám Kapa figurájához. És Háy János Nehéz című drámájának a főszerepét sem. Legfeljebb annyiban, hogy ott is üvölt.

De Sade márki kukucskál / Fotó: facebook

Hatalmas rajongói tábora van, Facebook oldalát több mint 140 ezren követik.

A televízióban most a Tóth János című sorozatban láthatjuk a Duna TV-n.

Díjai:

  • A filmkritikusok díja: legjobb férfi alakítás (1999)
  • Hekuba-díj (2000)
  • 34. Magyar Filmszemle: legjobb férfi alakítás (2003)
  • A filmkritikusok díja: legjobb epizód (megosztva) (2003)
  • Jászai Mari-díj (2004)
  • Arlecchino-díj: legjobb férfi alakítás (2005)
  • Jászai-gyűrű (2007)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2007)
  • Fővárosi Önkormányzat díja: legjobb férfi alakítás (2009)
  • Kaszás Attila-díj (2011)

Magánéletéről nagyon szűkszavúan szokott beszélni. Pedig négy gyermeke van: Gergely 36, Kornél 22, Milán 17, Veronika 13 éves. Felesége Moldvai Kiss Andrea színésznő.

Remélem, még sokáig fog nevettetni és elgondolkodtatni minket!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/42286/pics/lead_800x600.jpg
Abony,Kapa és Pepe,Kerényi Imre,Mucsi Zoltán,Scherer Péter,Szolnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?