Mónus József világrekorder íjász a magyarságért harcol

Bara Arisztid

Mónus Józseftől volt augusztusban hangos a sajtó. Nem csoda, hiszen manapság nem éppen bevett szokás Egerben nyilakkal lövöldözni a vár bástyájáról a Dobó térre. A kísérlet veszélyessége miatt sokan aggódtak, azonban szerencsére senkinek sem esett baja és az íjász kétszer is célba talált.

Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, aki saját készítésű íjával és nyílvesszőivel, hosszú évek óta nem talál legyőzőre. Verseny közben úgy érzi, hogy az egész magyarságért harcol.

Mónus József – aki eredetileg gépész üzemmérnökként végzett a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán – 2006 tavaszán fiával az egri várban nézelődött, amikor belebotlottak egy íjászbemutatóba és a férfit furcsa érzés kerítette hatalmába.

„Tudtam, hogy valamikor régen jártam és harcoltam már itt. Ez a felismerés eredményezte, hogy belevágtam az íjászatba” – nyilatkozta egyszer.

Így is lett. Fiával belevágtak a nagy kalandba, ám a kalandból közben sokkal több lett.

Hogy mire képes Mónus József az íjával és a több ezer éves harci technikával? Nos, nem véletlenül állítottak neki emlékművet a belső-mongóliai Ergun városában, mert 2012. augusztus 24-én a saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját.

Az Egyesült Államokban lévő Sós Sivatag a távlövő íjászok fellegvára. 1940 óta vezetnek egy rekordlistát, amelyre ma csak úgy lehet felkerülni, ha az addigi összes lövőt legyőzi valaki. Ezen a listán, ha a szokásos módon való íjhasználat kategóriáinak világrekordjait nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy Mónus a kilenc lehetséges kategóriából ötben 12 világrekordot lőtt.

Farkas – ahogy keleten és itthon is hívják – „életre-halálra” harcol, azaz csak a győzelem az elfogadható számára. Küzdelmeinek szellemisége máig is a régi nagy történelmi harcokat idézi, vagyis „a múlt emlékképeinek újbóli megélését”. Fehér toll – így szólítják Amerikában – már szinte mindenkit kihívott és legyőzött, aki számít a harci cél- és távlövészetben.

Így már nem is meglepő, hogy Mónus nem sportnak, inkább harcnak tartja az íjászatot, és amikor a versenyeket emlegeti, harcosoknak hívja az ellenfeleket. Az ösztöneire hallgat, és ahogy ellövi a nyilat, mindig megérzi, hogy eltalálta-e a célpontot. Azt mondja, hogy nem a sport, hanem a tradíció miatt foglakozik az íjászattal és az egész magyarságért harcol.

Álljon itt végezetül személyes mottója:

„A győztes jogán a dobogón állva megmutatni a világnak a magyar zászlót!”

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/41918/pics/lead_800x600.jpg
íjász,Mónus József,távlövő íjász,világbajnok,világrekorder
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?