Blogolj!

Bagdy Emőke a nemzet lélekgyógyásza

Bara Arisztid

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus (pszichoterapeuta, szupervizor, a pszichológiatudomány kandidátusa és 2010-től professor emerita) évtizedek óta kutatja és – tanulmányain, könyvein, előadásain keresztül – hirdeti az egészséges lelki működés tanait, állhatatosan mutatja a boldog és a kiegyensúlyozott élet felé vezető utat. De meghalljuk-e amit mond?

Prof. Dr. Bagdy Emőke / Fotó forrása: jegy.hu

Prof. Dr. Bagdy Emőke, a magyar klinikai pszichológia legjelentősebb alkotó személyisége. 1941 augusztus 18-án született Tiszafüreden. Édesapja református lelkész volt. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte, majd bár pszichológusnak készült, származási okból először Budapesten a Gyógytornászképző Főiskolára járt. Évekig gyógytornászként dolgozott, míg 1964-ben, a rendszer enyhülésével végre felvették az ELTE Pszichológiai szakára. Már végzős korában a klinikai pszichológiai iránt vonzódott, így csatlakozott a Dr. Mérei Ferenc vezette lipóti laboratóriumhoz.

Ekkorra már kollégái szemében „fogalom” volt: kitartása, szorgalma és szakmai segítő készsége Mérei tanár úr - ahogy hívták - számára is kiemelt helyre emelte. 1968-ban szakvizsgázott klinikai pszichológiából.

1970-ben lett relaxációs terapeuta, ezzel úttörő szerepet vállalva a pszichoterápia bontakozó világában. Bölcsészdoktori címét 1972-ben szerezte. Ez évben kezdte egyetemi oktatói munkáját is. Kandidátusi fokozatot 1982-ben szerzett, 1984-ben pszichoterapeuta címet kapott. 1995-ben lett  habilitált egyetemi tanár.

1968-tól 2001-ig élete a Lipótmezőhöz kötődött. Mérei Ferenc utódaként megteremtette a klinikai pszichológus korszerű szakmai szerepét, identitását. Szisztematikusan átgondolta és szabályozta a klinikai munkát, a belső képzések, továbbképzések rendszerén át. Ez túlnőtt a Lipótmező falain, mert mind többen jártak oda tanulni az ország távoli pontjairól is.  Ez lett a Bagdy Labor –immár szakmai zarándok helyként. Csak lassan, később alakultak ki hasonló műhelyek az országban.

Bagdy Emőke született pedagógus. Oktató, képző, fejlesztő ember. 39 éve folyamatosan tanít. 1981-ben a klinikai szakpszichológus képzés bázisintézeti vezetője, majd 1985-ben Debrecenben a Személyiség-és Klinikai Pszichológiai oktatócsoport majd tanszék vezetője lett. 1994-től 2001-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékét vezette. 2000-től megalapította a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakát, amely ország elsővé nőtte ki magát az egyetemek szakmai versenyében.

Kutató munkája a pszichodiagnosztikától a pszichoterápiákon át széles spektrumban mozog. A projektív módszerek, különösen a Rorschach Próbával kapcsolatos vizsgálataiból nőtt ki a Közös Rorschach kutatás nemzetközi szinten is elismert műhelye.

Az utóbbi 42 évben 1600 tudományos előadást tartott, azaz szinte nem telt el hét, hogy egy konferencián ne hallhattuk volna. 12 saját szakkönyve van, 24 könyv szerkesztője. 104 szakkönyv fejezet írója, 9 tankönyv jegyzet illetve 25 tankönyv fejezet szerzője. 200 tudományos tanulmánya van és megszámlálhatatlan recenzió, pályázat, félszáz média szereplés kötődik a nevéhez.

Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását.

Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia királynőjévé.

"Egykori mesterem, Mérei Ferenc azt mondta, a pszichológia missziója századunkban az lesz, hogy a lélektani ismereteket széles körben elterjessze, hogy mindenkinek megtanítsa, miként is működik a lelkünk, mert csak ez a tudatosság véd meg bennünket a manipulatív hatásokkal szemben. A manipuláció ugyanis egyre jobban elszaporodik majd, jósolta meg - és igaza lett. Ezért tudnunk kell, hogy miként lehet minket befolyásolni, megnyerni olyasminek is, amivel a lelkünk mélyén nem értünk egyet. Ha ugyanis ismerjük a megtévesztés, a manipuláció mechanizmusait, akkor védekezni is tudunk ezek ellen, ami elengedhetetlen, ha mentális egészségben akarunk maradni."

– írta Prof. Dr. Bagdy Emőke facebook oldalán.

A minőségnek azonban – helyesen – ára van, így – sajnos – nem elérhető mindenki számára a pszichológus. Szerencsére azonban már a számos könyv mellett az interneten is fellelhető rengeteg írás, előadás, amely segítségünkre lehet – ugyan ez egyáltalán nem pótolja a egyéni, vagy a kár csoportos pszichoterápiát.

Az is problémás, hogy sokan még mindig cikinek tartják, hogy segítséget kérjenek a pszichológustól. Pedig ha a nekik való szakemberrel kerülnének össze, valószínűleg a „hitetleneket” is meglepné az a rengeteg segítség, amit a pszichológustól kaphatnak.

Az az igazság, hogy még Bagdy Emőkére sem hallgatunk olyan szinten, mint kellene. Ugyan ő sem próféta, de egy-két kezdeményezése azért utat törhetne magának. Ilyen például a rendszerszintű relaxációs és meditációs technikák tanítása az oktatásban.

Amikor ebbe belegondolok, mindig elszomorodok egy picikét. De hát senki sem lehet próféta saját hazájában… Nem engedélyezték végül, hogy a meditáció része legyen a Nemzeti Alaptantervnek. Attól féltek, hogy mi ilyen tudatformáló és ördögtől való dolgokat csinálunk. Annak, aki ettől félt, fogalma sem volt arról, hogy miről van szó. A nem tudás az mindig félelmeket gerjeszt. Ha valamit nem tudok és nem ismerek, akkor elkezdek óvakodni tőle, kritizálom, eltartom magamtól, nem engedem, hogy hasson rám. Sajnos ez történt a relaxációval és a meditációval is.

nyilatkozta a professzorasszony a pszichoforyou.hu-nak.

Hallgassuk és halljuk is meg, mint mond, üzen Bagdy Emőke nekünk! Ne féljünk! Az alábbi videó talán segítségünkre lesz.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/41630/pics/lead_800x600.jpg
Bagdy Emőke,professzor,pszichológia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?