Kásás Tamás tudja, hogy milyen világbajnokságot nyerni

Bara Arisztid

Gondoltam, amíg halálra izgulom magam a magyar vízilabda válogatott szombat esti döntő meccse miatt, addig írással ütöm el az időt. No és ki másról is írhatnék ide a Heti jó arcba, mint Kásás Tamásról, aki aztán jópárszor megtapasztalta, milyen érzés világbajnokságot nyerni.

Az 1976. július 20.-án született pólós legenda még szinte ki sem nőtt a földből, már nyert három vb-t: egy ifjúságit 1993-ban, valamint két juniort 1994-ben és 1995-ben. Ekkor már bátran ki lehetett mondani, hogy a kis Kásás igazán apja nyomdokaiba lépett, hiszen édesapja, Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes és világ- és Európa-bajnok, kiváló vízilabdázó volt.

Természetesen Kása – ez a beceneve – itt nem állt meg és tovább szüretelte az érmeket. Az aranygeneráció tagja mindent megnyert, amit egy vízilabdázó megnyerhet. Csak egy valami nem sikerült neki, a magyar bajnoki cím (az olasz viszont hatszor is) – persze, karrierje döntő részében külföldön játszott.

A Pro Reccóban és a Posillipo Napoliban, de a Savonában is megfordult. A Reccóval négyszer, a nápolyiakkal egyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját. A KSI-ben kezdte, onnan került a Fradihoz, majd Újpestre, a liláktól igazolt a Posillipóhoz.

A BEK mellett nyert KEK-et a Posillipóval, kétszer LEN-kupát, és játszott LEN-kupa döntőt még fradistaként.

Válogatott pályafutása alatt is óriási eredményeket ért el: 2000-ben, 2004-ben, sőt 2008-ban is elhozta a legfényesebben csillogó, olimpiai aranyérmet, 2003-ban világbajnok lett. 1997-ben és 1999-ben Európa-bajnok, 1995-ben és 1999-ben Világkupa-győztes, 2003-ban és 2004-ben Világliga-győztes lett. 

A sevillai Eb-döntőn, az ő három góljával nyert (3-2-re) a csapat Jugoszlávia ellen:

2012-ben, a londoni olimpián jelentette be, hogy befejezi válogatott pályafutását.

Volt az Év vízilabdázója, bekerült a 20. század legjobb csapatába, számos állami kitüntetés birtokosa, bekerült a sportági Halhatatlanok Csarnokába és a hazai Halhatatlanok Klubjának is tagja.

A szemtelenül jóképű sportember Kása című önéletrajzi könyvéből kiderül, hogy nők terén is a tökéletesre vá­gyik, a hétköznapi neki nem elég, ezért nem kötött még ki sehol. Bár eddigi barátnői nekem abszolút tökéletesnek tűntek, különösen Oroszlán Szonja, akivel szerintem csodálatos párt alkottak.

Ezzel a múlttal és külsővel szinte elképzelhetetlen, hogy így nyilatkozott magáról:

„Engem a nyilvánosság mindig is zavart és feszélyezett. Eléggé őszinte típus vagyok, de szerencsére sikerült a pókerarcot felvennem. Régóta vonszolom magammal ezt a gátlásosságot”.

2014-ben egy olasz éttermet nyitott a Komjádi uszoda tövében. Instagram oldalát böngészve pedig éli arany életét.

Visszatérve a sporthoz, Kásás Tamás és legendás édesapja is újra vízbe szállnak az augusztus 7. és 20. között megrendezésre kerülő budapesti masters világbajnokságon.

"Amikor megtudtam, hogy masters világbajnokság is lesz Budapesten a vb mellett, és hogy 40 feletti korosztálynak is rendeznek tornát, kipattant az ötlet a fejemből. Úgy éreztem, kapóra jön ez a lehetőség, hogy újra összeálljunk. A három olimpián aranyat nyert összesen 21 ember 80 százaléka beleesik már a 40 fölötti korosztályba, arra gondoltam, hogy óriási lenne, ha Budapesten, nagy hazai közönség előtt tudnánk ismét játszani."

- nyilatkozta Kása.

Kemény Dénes és Kósz Zoltán irányításával, Millenium néven állnak össze újra az olimpiai bajnok pólósaink és indulnak a budapesti masters vb-n. Kásás Zoltán a 70+ kategóriában elinduló Blue Thunder nevű csapat tagjaként fog versenyezni. A sportfaktor.hu közvetíteni fogja a mérkőzéseket.

Én drukkolok nekik.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/40713/pics/lead_800x600.png
Európa-bajnok,Kásás Tamás,olimpiai bajnok,világbajnok,vízilabdázó
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?