Schubert Éva, az okos színész

Bara Arisztid

Abigél. Kb. ezerszer láttam. Egyik kedvenc magyar filmem ma is. Talán itt láttam először Schubert Évát. Ugyan a filmben nem volt túl nagy szerepe – Gigus tanárnőt játszotta –, ám mégis megmaradt bennem. Aztán jóval később jöttek a Szomszédok és benne Lillácska. Meg a számtalan klasszikus kabaréjelenet.

Nagyon kedveltem őt, bármiben is játszott. Nem egy egyszerű kis színésznőcske volt, annál sokkal több.

Latin és francia szakos tanár szeretett volna lenni. Kitüntetéses érettségije ellenére mégsem vették fel a bölcsészkarra, már a népi demokrácia hajnalán sem nézték jó szemmel, hogy apácáknál, az angolkisasszonyoknál tanult. Egy vállalat beruházási osztályán helyezkedett el gépírónőként, titkárnőként, ám egy nap meglátott egy utcai plakátot: „Gyertek színésznek!”. Kétezren jelentkeztek, de őt felvették elsőre – valószínűleg nem csak azért, mert gépírónőként akkorra már jó volt a káderlapja.

Ugyan a tragédiától a vígjátékig minden műfajban otthonosan mozgott, mégis inkább a komoly feladatok álltak hozzá közelebb, mint például Szomory Dezső egyik művének, a Szabóky Zsigmond Rafael címűnek Bertája vagy a Macskajáték Orbánnéja. Az utóbbi szerepet már betegségével, a csontritkulással küzdve, kerekesszékben játszotta el.

 Schubert Éva és Gera Zoltán az Erzsébetváros című darabot próbálja a Játékszínben, 1990-ben (Fotó: Rózsahegyi Tibor/MTI)

Angolul, németül, franciául és latinul is kitűnően beszélt, és ezen nyelvekből műfordított is. Szabadidejében rengeteget olvasott, örömét lelte az irodalomban. Az antik szerzőktől Proustig, mindenevő volt.

„Buta színész nem lehet jó”

– vallotta Schubert Éva, akit elismerésekkel nem halmoztak el, bár megérdemelte volna: a Kossuth-díját is meglehetősen későn, csak 2013-ban kapta meg.

Kétszer ment férjhez. Második férjétől, Verebes Károly színésztől született egy lánya, Verebes Dóra, aki restaurátor lett. Az ő féltestvére Verebes István, az ismert Jászai Mari-díjas színész, rendező, dramaturg, író, színházigazgató és műsorvezető, aki Verebes Károly első házasságból született.

Schubert Éva szenzációs SZÍNÉSZNŐ (és rendező, és színészpedagógus) volt! Halála megint rávilágít arra, hogy egyre kevesebben vannak a SZÍNÉSZNŐK, SZÍNÉSZEK – csupa nagybetűvel. Hol van már Ruttkai Éva, vagy Sinkovits Imre... – de nem is sorolom tovább, mert úgy képzelem, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mire gondolok. Sajnos.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/40318/pics/lead_800x600.jpg
Schubert Éva,színésznő
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?