Eszenyi Enikő akkor most jó arc, vagy rossz arc?

Bara Arisztid

Eszenyi Enikőt vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem. Az ellentábor szerint Enci egyszerűen ripacs, mesterkélt minden mozdulata, rendezőként pocsék, hisztérikus, kisebbségi komplexusa miatt sztárallűrjei vannak és még a hangja is elviselhetetlen.

Fotó forrása: borsonline.hu

Nem tudom, hogy felsoroltam-e mindent, de szerintem ez is jól szemlélteti, hogy hogyan látják a színésznőt az őt nem kedvelők. A mostani botrány sem jött jól neki. Néder Panni, a jelenleg Berlinben élő és dolgozó színházi rendező a Facebookon osztott meg egy éveken keresztül játszódó, fordulatokban gazdag, több felvonásos drámát 

– de ezt a történetet sajnos a valóság produkálta.

Nem ez volt az első, hogy kiakasztott valakit. Szegedi Erika három évtized után mondott fel Eszenyi Enikőnek, miután a Rómeó és Júlia című darabban egymondatos szerepet kínált neki a direktorasszony. A Jászai Mari-díjas művész ezt kikérte magának, mire Eszenyi azt felelte:

„Többé nem vagy a társulatom tagja”.

Szegedi Erika szerint

”Hiába remek színésznő és nagyszerű rendező, számomra elfogadhatatlan módon vezeti a színházat: túl sok feladatot akar elvégezni egyszerre, ami miatt, ha nincs kellő önfegyelme, és elragadja a hisztériás hangulat, ok nélkül bánt meg embereket mások szeme láttára”.

Harkányi Endre 2015 őszén mondott fel – harminc év után. A művésznek csökkenteni akarták a fizetését, amit ő „morális atrocitásnak” vett. A művész nem rejtette véka alá a véleményét, több fórumon is kikérte magának az eljárást.

Itt most már királynővé avanzsált az igazgató asszony, ő a század asszonya, a nemzet asszonya, és december 6-án ő lesz a Mikulás is”

– jegyezte meg az ügy kapcsán epésen a Borsnak nyilatkozó Kossuth-díjas művész.

Március végén pedig tömegesen mondtak fel Eszenyi színészei, még Stohl András is. Ugyan sokan közülük tévés produkciókba mentek, mennek dolgozni – állítólag – a jobb kereset reményében, ez önmagában nem ok arra, hogy távozzanak a színháztól. 

Érdekes, más színházak színészei is játszanak sorozatokban, filmekben és mégis maradnak a színházuknál. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója így látja az esetet:

Nagyon örülök annak, ha egy színész tévés szerepet kap. Minden erőmmel támogatom, hiszen egy ilyen lehetőség a színésznek, a tévéműsornak és a színháznak is jót tesz. Egy sorozat olyan ismertséget ad az embernek, amire egy színház manapság már nem képes. Persze nem szabad, hogy ez a színpadi munka rovására menjen. Mi a Madáchban meg szoktuk tudni oldani az ilyen problémákat”.

A vádakra így felelt az igazgatóasszony D. Tóth Krisztának az Elviszlek magammal című műsorban:

15:00-tól

De ne csak sarat dobálók verzióját ismertessük, nézzük meg Eszenyi Enikő rajongói táborát is, akik szerint a színésznő színpadi jelenlétével mindenkit elvarázsol a nézőtéren, rettentően tehetséges nem csak színészként, hanem rendezőként is. Minden mozdulata nőies és természetes, a férfiak odavannak érte.

Egy biztos, Enikő profi módon vezeti a Vígszínházat – legalább is azt a részét, amit, mi nézők látunk, tapasztalunk belőle. Az utóbbi (121.) évadban  293 nap alatt 694 előadást játszott a Vígszínház társulata három állandó játszóhelyén. A külföldi és hazai fesztiválokkal, valamint vendégszereplésekkel együtt több mint 400 ezer nézőt szólítottak meg! Manapság ez óriási szám egy színház életében.

Az is biztos, hogy Eszenyi nem lehet rossz ember. Rossz embernek ilyet nem ír az örökbefogadott lánya, amikor gyereke születik:

„Ötéves koromtól kezdve anyám helyett anyám voltál. Mindent, amit elértem az életben, Neked köszönhetek. A szívedbe fogadtál, megmentetted egy állami gondozott kislány életét. Akár hiszed, akár nem, az első találkozásunk emléke a mai napig élénken él bennem. Pedig csak ötéves voltam. Futótűzként terjedt a hír a dégi gyerekotthonban, hogy itt van Eszenyi Enikő és Kaszás Attila, jöttek filmet forgatni. Mi, gyerekek az étkezőben ültünk, vártuk az ebédet. Bejöttetek hozzánk, és szinte mind a ketten egyszerre néztetek rám. Ebben a pillantásban több szeretet volt, mint amit addig egész életemben kaptam...".

Végezetül, íme, a művésznő – akkor még „csak” 30 éves – vígszínházi pályafutásának összeállítása képekben. Most már 34 éve van a színháznál. Ez talán csak jelent valamit.

Most mi az igazság? Eszenyi jó arc, vagy rossz arc?

Címkék: Eszenyi Enikő
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/40063/pics/lead_800x600.jpg
Eszenyi Enikő
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?