2079 fertőzött, 63 halott
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak.
Blogolj!

Mi történt Rúzsa Magdival?

Emlékszel még, amikor egy nyílt tekintetű, tiszta lelkű, fiatal vajdasági lány tűnt fel a Megasztár válogatójában? A 20 éves, kis szülész-, nőgyógyászati nővér úgy énekelt minden zenei kíséret nélkül, hogy a zsűri csak ennyit tudott mondani: őstehetség. A könnyem a mai napig kicsordul ettől a jelenettől (is).

1:25-től

Hiába volt nagyon erős a mezőny, már az elején sem fért hozzá kétség, hogy ő fogja megnyerni a döntőt. Ahogy elkezdett énekelni, a hangja szétáradt a lelkünkben és a szívünkbe fészkelte magát. Amikor egy népdalt, pontosabban egy kesergőt, az Ederlezi-t énekelte a Cigányok ideje című Kusturica filmből, olyan volt, mint egy angyal, aki a népek közti barátságot közvetíti. Magdi hatására szerintem minden magyar és szerb ember sírva összeölelkezett volna, de maradt csak a sírás – mert azt ott a nélkül nem lehetett volna kibírni. Bakács Tibor az értékelésnél azt mondta, hogy Magdi kiválasztott. Szerintem is. 

Aztán nemcsak minket, magyarokat vett le a lábunkról, hanem egész Európát. Az Eurovíziós dalfesztiválon saját dalával, az Aprócska blues-zal indult.

„Akkoriban még nem támogatták ennyire az eurovíziós részvételt, alacsony költségvetés állt a rendelkezésünkre a produkciónk létrehozásához, így indultam Helsinkibe. Még a fodrászom sem utazott velem. Körülnézve láttam, hogy a többieket milyen nagy csapat veszi körül, ezért úgy döntöttem, abból főzök, ami van, és felhívom a figyelmet a lényegre, a hangomra. Valóban, a kevesebb több volt, mindenki értette az üzenetet, talán ezért is jutottam tovább másodikként az elődöntőből a döntőbe”.

Kiállt mezítláb a hatalmas színpad közepére. Semmi manír, semmi megjátszás, semmi színészkedés és semmi látványos „csicsamicsa”. Ott állt egy egyszerű lány olyan színtiszta őszinteséggel, természetességgel és hanggal, amely soha sem volt jellemző erre a versenyre. Az eredmény K.O. A finn közönség (ESC Radio Awards) elsöprő többségben Magdit választotta a legjobb női előadónak, megkapta a zsűri által ítélt legjobb dalszerző díját és a döntőben a 9. helyezést érte el, amely addig a legjobb magyar eredménynek számított.

Ki vagyunk éhezve a Rúzsa Magdi-féle követekre. Magam ugyan nem vagyok hívő, de amikor hallom az énekesnő hangját, úgy érzem, hogy valahonnan fentről akarnak minket emlékeztetni a valódi emberi értékekre.

Elképzelhető, hogy ez csak az én véleményem, de egy dolgot nagyon sajnálok: nem hallok Rúzsa Magditól olyan őszinte dalokat, mint pályája elején. A hangja továbbra is csodálatos – és meg is érint –, de ezek az új zeneszámok olyan „megcsináltak”, a tömeg ízlésére tudatosan kitaláltak, amelyek nem illenek őszinte, szép lelkéhez, egyéniségéhez.

Mi történt Rúzsa Magdival? Vagy nem is vele. Inkább az eladhatóságot szem előtt tartó ízlésdiktátorokkal.

1
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/39863/pics/lead_800x600.jpg
énekesnő,kiválasztott,őstehetség,Rúzsa Magdi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Kislipi 2017-07-02 09:35:57
Az az érzésem, hogy egy új Koncz Zsuzsát akarnak belőle faragni.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?