2079 fertőzött, 63 halott
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak.
Blogolj!

Nagy-Kálózy Eszter a pletyka áldozata lenne?

Bara Arisztid

Nekem eddig valahogy Nagy-Kálózy Eszter kívül esett a látókörömön. Legfeljebb annyit tudtam róla, hogy Rudolf Péter felesége. Meg hozzám is – mint, sajnos, annyi más emberhez – eljutott az az undorító és mélységesen elítélendő pletyka, hogy azért lett Kossuth-díjas, mert közeli kapcsolatban állt Orbán Viktorral. Most azonban láttam az 1945 című filmben és teljesen magával ragadott.

Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra az 1945 című filmből

Az élmény annyira fellelkesített, hogy gondoltam, az e heti jó arc biztosan ő lesz, legalább én is megtudok róla többet, mint a fentebb felsoroltak. A látott filmről nem mesélek, mert azt meg kell nézni. Maradjunk Eszternél.

Gyöngyösön sok ismert ember született (Fedák Sári színésznő, Almásy Pál, Vona Gábor, Fodor Gábor politikusok, Király Tamás divattervező stb.), köztük van Nagy-Kálózy Eszter is, aki 1966. január 25-én látta meg a napvilágot. Három évesen kijelentette, hogy márpedig ő színésznő lesz és punktum. Anyukája támogatta ebben, már csak azért is, mert egykoron maga is színésznő szeretett volna lenni. Apja nagyon művelt, olvasott,  jogász ember volt. A tudásából rengeteg ragadt a kis Eszterre.

És eljött a nagy nap: 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Kerényi Imre osztályában. Ám már másodéves korában szerepet kapott a Németh László művéből készült Villámfénynél című filmben – Sata bőrébe bújt és innentől nem volt megállás, elindult egy csodás karrier.

1986-1988 között a Madách Színház tagja volt. 1988-1990 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színművészeként dolgozott, majd 1990-1993 között a Radnóti Színházban lépett fel. 1993-1996 között a Művész Színházban – erre az időszakra nagyon szívesen emlékszik vissza – és a Thália Színházban szerepelt. 1997 óta a Kelemen László Színkör tagja. 2000-2002 között az Új Színház társulatában, 2003 óta a Veszprémi Petőfi Színházban szerepelt, és nem utolsó sorban, 2013-tól a Nemzeti Színház művésze.

Az érzékeny nőiességű szerepektől a komikus figurákig mindenben kiváló. Legfontosabb alakításai: Csehov Cseresznyéskertjében Ánya, a Bánk bán Melindája, Ibsen Nórája, Ariel Shakespeare Viharjában, Miller Lujza Schiller Ármány és szerelem című darabjában, emellett számtalan klasszikus és mai hősnőt formált meg. A Nemzeti Színházban többek között a Szindbádban és a Szentivánéji álomban játszik.

Cseresznyéskert - Tóth Tamás, Nagy-Kálózy Eszter forrás: madachszinhaz.hu

A színpadon kívül a filmezés is nagy szerepet kapott életében, a nyolcvanas évektől napjainkig számos játék– és tévéfilmben bizonyította tehetségét. Láthattuk például az Eszter könyve, az Édes Anna, a Boldog ünnepeink, a Vigyázók, A kert, A fáklya, az Üvegtigris és az Üvegtigris 2, a Hamvadó cigarettavég, az Egy hét Pesten és Budán, az Eszter hagyatéka, az Intim fejlövés,  a Na végre, itt a nyár (tévéfilmsorozat), a Presszó (tévéfilmsorozat), az Így, ahogy vagytok, és a Kossuthkifli (tévéfilmsorozat) című filmekben is.

A kezdetekben úgy érezte, hogy a filmezés könnyebben megy neki:

Színházban más volt az utam, mint filmen. Ott sokáig nehezebben ment minden. Ánya, Takáts Alice, Antigoné, Desdemona, Miller Lujza… évekbe telt, míg a színpadon is magamra találtam. Az ösztönt, ami elsőre megjelenik az agyamban, iszonyatosan fontosnak tartom ma is, de a figurát akkor is meg kell alkotni, tudatosan meg kell kreálni. Színházban meg végképp. Ott estéről estére teljes biztonsággal kell lejátszani a szerepet. Filmben ott a korrigálás lehetősége. Ha valami nem sikerül, megpróbálhatod még egyszer. A színházban nincs ilyen. Ha nem úgy mentek a dolgok, ahogy szeretted volna, rosszkedvűen mész haza, és megpróbálod összeszedni magad, hogy legközelebb jobb legyél”.

Mindemellett szinkronszínésznőként kölcsönözte hangját olyan külföldi sztároknak, mint például Gwyneth Paltrow vagy Julianne Moore, de ő volt Carrie-Anne Moss magyar hangja is a Mátrix-trilógiában és még sorolhatnánk.

1987-ben elnyerte a Veszprémi tévétalálkozó legjobb női alakítás díját, 1994-ben a filmszemle díját Sára Sándor Vigyázók című filmjének főszerepéért. 1992-ben Jászai Mari-díjat, 1993-ban Magyar Művészetért díjat, 1997-ben Kelemen László-díjat, 2000-ben érdemes művész címet és Don Quijote-díjat, 2006-ban Prima-díjat kapott. 2014-ben kiváló művész címmel tüntették ki és idén, 2017-ben pedig megkapta a Kossuth-díjat.

A komoly elismerések ellenére élete legnagyobb teljesítményének a gyermekeit tartja.

Érdekes, hogy az idő múlásával a gyerekeim egyre jobban kitöltik az életem. Még a korábbi ambícióimat is kezdik betölteni. Persze amikor elkezdek dolgozni, akkor a munka nagyon fontos, nagyon koncentráltan dolgozom, de egyébként egyértelműen a gyerekeim a legnagyobb büszkeségeim. (…) Flóra Montréalban végzett, színészdiplomával keresi magát; nagyon sok képessége van, és így nehéz dönteni. Olivér zenét tanult, aztán hazajött Londonból, és filmrendező szakra vették fel. Szonja színész szakra jár. Néha látom azt a kis ekhós szekeret, amivel az egész család járhatna…

– nyilatkozta egyszer.

A színésznő gyermekei

Eszter első párja Quintus Konrád színész volt. Egy lányuk született: Flóra (1987). Második férje Rudolf Péter színész. 1990-ben kötöttek házasságot. Két gyermekük született: Olivér (1991) és Szonja (1994).

Szó mi szó, most már egy kicsit szégyellem magam, hogy eddig nem fordítottam nagyobb figyelmet erre az ízig-vérig színésznőre, ízig-vérig anyára és ízig-vérig nőre. Aki a rosszindulatú és vérlázító pletykával nem törődve (bár nyilván irgalmatlan fájdalmat okozhatott neki is ez a rágalom), irigy emberek károgását meg sem hallva tette a dolgát színpadon és filmvásznon egyaránt. És a megérdemelt Kossuth-díjat ezért kapta. Helyesen.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/39597/pics/lead_800x600.jpg
Kossuth-díj,Nagy-Kálózy Eszter,pletyka,Rudolf Péter,színésznő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?