6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Kubik Anna – „egy bányász lánya”

Bara Arisztid

Kubik Anna – „egy bányász lánya”

Egy bányász lánya - így mutatták be Kádár Jánosnak Kubik Annát 29 éve, amikor még rendszerellenes tüntetésnek számított az Advent a Hargitán utáni félórás taps a Nemzeti Színházban. Az emlékezetes 1988-as darabban Bubik Istvánnal és Sinkovits Imrével brillírozott.

Kubik Anna 1957. január 8-án született Ősiben, egy Veszprém megyei kis faluban. Oda járt általános iskolába, de mivel orvos szeretett volna lenni, 14 évesen Székesfehérvárra költözött – kollégista lett – és latint tanult a Teleki Blanka gimnáziumban. Ezt az álmát hamar fel kellett adnia, mert kiderült, hogy nem bírja a vért... Érettségi után egy könyvesboltban dolgozott eladóként. 1977-ben vers és próza műfajban indult a Ki mit tud?-on és sorsa megpecsételődött.

Kazimir Károly és Iglódi István tanítványaként, 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Végzősként azonnal a mély vízbe dobták, a Nemzeti Színházhoz került, ahol rengeteget tanult.

„Nem statisztaszerepekkel kezdtünk, és kellett hozzá kurázsi, hogy míg egy Őze, egy Sinkovits figyelt minket a takarásból, ki merjünk állni, de nem volt rá időnk, hogy remegjen a lábunk. A próbájukból sokat eltanult az ember. Kezdetben csak lestük, próbáltunk rájönni: mitől van az, hogy olyan hitelesen tudnak megszólalni? Először, amikor még nem találja az ember a maga hangját, másra akar hasonlítani, mindenkinek van egy színészideálja. Az enyém talán Ruttkaiból, Dayka Margitból, Szemes Mariból volt összegyúrva. Aztán eljött a pillanat, amikor nekem szegezte a kérdést Iglódi István: na, és hol a Kubik Anna hangja?”

1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, végül a Thália Színház művésznője lett. 1999-től újból a Nemzeti, 2000-ben a Pesti Magyar Színház szerződtette, ahol 2013-ig játszott. 2002-től vendégművésze volt az új Nemzeti Színház számos előadásának is. 2013 óta szabadúszóként dolgozik. Hívták Székesfehérvárra, a Vörösmarty Színházba és a debreceni Csokonai Nemzeti Színházba is játszani, de Szegeden is élvezhetik játékát a nézők. Szívesen járja az országot. Székelyföldön gimnazistáknak tart verstábort.

2010-ben jelent meg Ablonczy László Kubik Annáról szóló könyve:

A szerző ezt írta akkor a művésznőről:

 „Legutóbb Sopronban láttam Kubik Annát; a színésznőt alakította Molnár Ferenc A testőr című darabjában. Fiatal szépasszonyként pontos és tündökletes váltásokban játszott-sugárzott, de magányosnak éreztem; mert kihunyt egy csillag. Elment drága játszótársa, Bubik István, aki Kubik Annának ma is lélek szerint testőre. Ősi és mitikus varázsos teremtés Kubik Anna, mert őrzi azt, amit ember-voltunkban oly gyalázatosan koptat és pusztít a kor; katarzist gyújt és éltet bennünket. S nemcsak egyéni, hanem kollektív méretekben; kétségbeesett jajkiáltással emberi és nemzeti megmaradásunkért”.

Mindenki tudta, hogy Kubik Anna és a 2004-ben tragikus körülmények között elhunyt Bubik István korábban hosszú-hosszú évekig egy párt alkotnak. Nagyon erős kötelék volt közöttük. Bár a kapcsolatuk átalakult, más-más családot alapítottak és már „csak” barátság fűzte össze őket, Annának máig hiányzik a színész. Nem véletlenül: mindig is egyfajta különleges kapocs volt közöttük.

Az első perctől egészen a haláláig, sőt azon túl is lelki rokonság volt közöttünk” – mesélte egy, a művész-világ.hu internetes oldalán megjelent interjúban Kubik Anna. „Egymásra épült az életünk, a szakmai pályafutásunk. Nagyon fontos volt számomra a véleménye. Sarkallt, erőt adott, s mindezt olyan évődősen tette. Amióta elment, senkivel sincs olyan erős szakmai barátságom, mint vele. Hihetetlenül hiányzik... szükségem lenne rá.”

Aztán a sors kegyetlen, gonosz tréfát űzött vele. Selmeczi Rolandot (†38) ugyanúgy vesztette el, mint Bubik Istvánt (†46). Mindketten a szolnoki színházból tartottak hazafelé…

A nagyszerű színésznőt és Rolandot 2006 óta szoros munkakapcsolat is összekötötte, hisz együtt játszottak Molnár Ferenc Testőr című darabjában a soproni színház előadásában, és az Egy úr Velencéből című darabbal járták az országot, amelyet Anna maga is rendezett. Bár szerelmüket a külvilág előtt féltve óvták, a kollégák tudtak a viszonyukról.

Vigaszt talán egyedül lánya, Csiszár Virág nyújthatott neki, akinek apja Csiszár Imre volt Anna – eddig – egyedüli férje.

A színész emlékét a szerepei őrzik. De hol van maga az ember a szerepek mögött?  Az MMA kisfilmjében közelebb kerülhetünk az emberhez, Kubik Anna lelkéhez.

Kubik Anna színművésznő díjai, elismerései, tagságai

Jászai Mari-díj (1981), Kossuth-díj (1996) Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában (2009), Páger Antal-színészdíj (2010), a Nemzet Művésze (2014). Rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának (2014-). A Bubik István-díj kuratóriumának elnöke 2005 óta.

Remélem, még sokat és sokáig láthatjuk játszani!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/38153/pics/lead_800x600.jpg
Advent a hargitán,Kubik Anna,színész
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?