Blogolj!

Gyurcsok József kihunyt szakrális királysága

Bara Arisztid

Érdekes, hogy - pont, mint múlt heti jó arcunk, Majka - Gyurcsok József is villanyszerelőként kezdte. Ám pályafutásuk teljesen más irányban indult tovább. Ha valaki nem emlékezne rá, Gyurcsok József „távgyógyítóként” jelentkezett a megboldogult Budapest TV-ben – ahol Anettka is üstökösként tűnt fel. Gyurcsok ilyetén tevékenysége és karakteres fizimiskája feledhetetlen figurává tette.

Bárkinek bármilyen betegsége volt, nem kellett mást tennie, csak egy emelt díjas telefonszámon felhívni a tévé képernyőjén keresztül „gyógyító” Gyurcsokot. És máris megkapta a kezelést, amely ugye minél tovább tartott, annál többe – percenként több száz forintba – került a hívónak.

A rádióhullámokon keresztül történő kezelései után – azok vagy célt értek, vagy nem...- további kezelésre invitálta a betegeket magánrendelőjébe. Hogy a telefonálók számára is bizonyítsa szolgáltatása hatásosságát, olyan tünetek elmúlását vagy megjelenését kérte számon rajtuk, amelyeket a legegyszerűbb kiváltani puszta szuggesztióval. Zsibbad-e a kezük, melegséget éreznek-e, fáj-e a gyomruk?

A „táncba” a reménykedők, hiszékenyek és jellemzően időskorú emberek szálltak be.

Gyurcsok volt az egyik első, aki tökélyre fejlesztette a megközelíthetetlen, mégis bensőségességet sugárzó orákulum imázsát. Az internet máig őrzi egykori híveinek vallomásait arról, hogy csakis az ő áldása gyógyította meg őket. Gyurcsokot sokan „szakrális királynak” nevezték. Talán ennek volt köszönhető, hogy írt egy könyvet a 996-1996 Egy Szakrális Királyság vége- és kezdete címmel.

A gyerekeim, amikor megmutattam nekik a Gyurcsok-videókat, azt hitték, hogy ez valami jó poén, hiszen hogyan lenne képes bárki is hinni egy embernek, aki – miközben szinte bóbiskol a saját műsora alatt – azt állítja, hogy most éppen gyógyító energiákat küld az éteren keresztül? Nem hitték el a gyerekek, hogy sajnos rengetegen bevették ezt a maszlagot, amit jó esetben a pórul jártaknak csak pénzük, rosszabb esetben egészségük is bánt.

Aztán jött egy kis bökkenő. Hiába állította magáról a „távgyógyító”, hogy ötéves korában meghalt, amikor belefulladt a Dunába és akkor találkozott először, de nem utoljára a "teremtő fénnyel". Hiába végezte el 1990-ben a Beatles együttes kétes hírű guruja, Maharishi Mahesh transzcendentális meditációs tanfolyamát. A természetgyógyászati törvényeket – mivel sokan nem rendelkeztek Magyarországon a megfelelő végzettséggel – bizony megszigorították, és ezért több csoport egyházzá alakult. Ekkor alapította meg Gyurcsok József a „hittel gyógyító”-féle, hivatalosan is bejegyzett Egyetemes Szeretet Egyházat. Az egyház alapítóját perbe is fogták „gyógyító” tevékenysége miatt, sokak szerint ez Vágó István kezdeményezésére történt, akivel számos - többek közt közönség előtti kamerával rögzített - vitája is volt. A per közben és utána sokáig nem lehetett látni a médiában.

Azonban az egyháza fénykorában állítólag több mint ezer követője is volt, de az utóbbi időkben feltételezhetően többen is lemorzsolódtak.

A nőügyekben nem volt szerencsés. A másik népszerű tévés gyógyító, akivel jó barátságban voltak, Tihanyi Tamás az állította róla: „A szakmája jelentett számára mindent, egyedül az szomorította el, hogy a nőkkel nem volt szerencséje”. A gyógyító makacs embernek ismerte Gyurcsokot, aki utolsó éveiben visszavonultan élt egy kis erdei házikóban Kismaroson. Tihanyi ennek a makacsságnak tudja be korai halálát. „Túlműködött az idegrendszere, az volt a baj. Többször is felajánlottam neki a segítségemet, de nem kért belőle. Pedig biztos vagyok benne, hogy megakadályozhattuk volna az agyvérzéseit, és akkor talán még ma is élne” – mondta a róla Tihanyi. 

Már sosem fogjuk megtudni, hogy Gyurcsok József valóban hitt-e abban, hogy képes a telefonon és a tévéadáson keresztül „gyógyító energiákat” közvetíteni a hozzá fordulóknak, vagy egyszerűen csak egy közönséges csaló volt. De a végeredmény szempontjából mindegy is. Nem ő volt az első „szakrális király”, és nem is az utolsó.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/37652/pics/lead_800x600.jpg
Gyurcsok József,király,szakrális,távgyógyító
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?