Blogolj!

A magyar cirkusz szíve és motorja

Bara Arisztid

Bevallom, sohasem rajongtam a cirkuszért. S nem erősítette a vonzalmat az sem, hogy gyerekkoromban a keresztapám állandóan oda cipelt. Nem mertem neki megmondani, hogy félek a bohóctól, és rettegek attól, hogy leesik a légtornász és valami komoly baja lesz. Felnőtt koromban ezért messzire elkerültem a cirkuszt, kivéve egy alkalmat, amikor a gyerekeim rágták a fülemet, hogy nézzük meg a Hűvösvölgybe érkezett vándorcirkuszt. De nem ez a cirkusz billentett át a másik oldalra.

Tavaly nyáron az egész család meghívást kapott a Magyar Nemzeti Cirkuszba – Magyarország legnagyobb utazó cirkuszába –, akik akkor éppen Balatonlellén táboroztak. Vegyes érzésekkel ültem be szeretteimmel a nézőtérre. Kisvártatva elkezdődött a műsor, amely olyan hihetetlen mértékben volt színvonalas és érdekes, hogy egy pillanatig sem unatkoztam. Azon az estén derült ki, hogy én igenis szeretem a cirkuszt - legalábbis azt a fajtát, amelyet ifjabb Richter József vezet.

Ifjabb Richter József

A három idegen nyelvet beszélő Ifj. Richter József jelenleg a világ legfiatalabb cirkuszigazgatója. 1992. április 7-én született az angliai Swansea-ben. A Richter névhez méltón, nem csak a lovas akrobatikában, hanem az állatok idomításában is jeleskedik. Egyik partnere Szandra, az indiai elefánthölgy, aki Roger Moore-ral a James Bond-filmek Polipka című részében is szerepelt. Szandrán kívül még fellép tevékkel, lámákkal, skót és szürke marhákkal, fríz és arab lovakkal, valamint a cirkusz egyik büszkeségével, Zambesivel az afrikai zsiráf bikával. Magasiskola produkcióját fekete fríz lovával, Warberrel mutatja be. Az állatszámok mellett, van trambulin és lovas akrobata száma is, melyet saját csoportjával mutat be.

Édesapja, a legendás Richter József Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, érdemes művész  idén kapott Kossuth-díjat,  a magyar cirkuszművészet hagyományainak továbbélését és nemzetközi rangra emelését szolgáló, kimagasló színvonalú artistaművészi pályája, illetve világszerte sikeres produkciók sorát felvonultató társulatvezetői munkája elismeréseként. Egy szó mint száz, a szakmában csak Joci-ként ismert ifjabbik Richter olyan cirkuszdinasztiába született, hogy előre bárki megjósolhatta, milyen pályán fog tovább elindulni. Pedig édesapja nem ragaszkodott mereven ahhoz, hogy fia a cirkuszban maradjon. Nem bánta, hogy Joci elindult a profi teniszezői pályán – és nem is szerepelt rosszul –, ám mint azt a régi cirkuszi mondás is tartja „akinek egyszer a forgács a talpához tapad, azt nem tudja többé onnan levakarni”. Így – szerencsénkre – nem is vissza, hanem inkább hazatért ebbe a csillogónak tűnő, de nagyon küzdelmes, ám annál inkább gyönyörű életbe.

De ez nem is történhetett volna másként, ez már ebből abból a válaszból is kiviláglik, amit arra kérdésre adott, hogy mi az első cirkuszi emléke:

„Budapesten, az egyik premierünkön történt. Hat, vagy talán hét éves lehettem, amikor felléptem Flórián bátyám lovasakrobata számában. Emlékszem, egy egyszerűbb állást csináltam a lovon biztosítással. Ez egy gyerek számára nagyon maradandó élmény volt”.

Jobban nem is dönthetett volna. 2014-ben, a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett 10. Budapesti Nemzetközi CirkuszfesztiválonIfj. Richter József és zsokécsoportja elnyerte a verseny fődíját, az Arany Pierrot-díjat. A budapesti fesztivál a világ második legrangosabb cirkuszfesztiválja és 1996 óta íródó történetében még soha nem volt arra példa, hogy magyar artista vehesse át az Arany-díjat: Ifj. Richter József és lovas akrobata csoportja januári győzelmével beírta magát a cirkusztörténelembe.

A Richter dinasztia története

A berliniBrandenburgi kapunál felállított Richter cirkuszról 1821-ből származik az első feljegyzés. A híres Renz Cirkusz igazgatójának leánya, Carola és a Richter Cirkusz családtagja, Richter József 1972-ben házasságot kötött. Cirkuszi generációs hagyományt teremtve, elismert szakmai tekintélyt és világsikereket vívtak ki az öt világrészt felölelő vendégszerepléseik során. Világhírű lovas akrobata produkciójukkal és egyedülálló elefánt akrobata számukkal a Richter család tagjai visszavonhatatlanul belevésték a minőséget jelentő családnevet a cirkusztörténelem könyvébe és jelentősen megalapozták a Magyar Nemzeti vándorcirkusz hírnevét. Az 1974-ben megrendezett első Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon előadott produkciójukat Ezüst Bohóc-díjjal jutalmazták.

A Richter József és Karola házasságából két fiú, Flórián és József született, akik folyamatos hazai és külföldi szerepléseikkel viszik tovább a tradíciót a cirkusz világában.

1995-ben a budapesti Hősök terén tartott premierrel, Richter József igazgató vezetésével létrehozták és elindították a MAGYAR NEMZETI CIRKUSZ utazó sátorcirkuszát. A Magyar Nemzeti Cirkusz alapítása óta hazánk legnagyobb és legszínvonalasabb utazó cirkusza, amely minden évben új műsorral járja az ország nagyvárosait.

Richter József 2012-ben átadta az igazgatói szerepkört fiának, ifj. Richter Józsefnek, aki ezáltal a világ legfiatalabb cirkuszigazgatójának mondható. Richter József, a Nemzeti Cirkusz alapítója karrierjét a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójaként építette tovább 2015 decemberéig, majd visszatért a Magyar Nemzeti Cirkuszba.

Richter Flórián szülei sikerei után 30 évvel később, 2004-ben, a 28. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon feleségével, Edittel egy kétszemélyes lovas akrobata produkcióért Ezüst Bohóc-díjat, valamint három különdíjat kapott. 2008-ban tíztagú zsokécsoportjával a cirkuszművészet történetének első magyar Arany Bohóc-díját nyerte el a 32. Monte-carlói Cirkuszfesztiválon. 2009-ben megalapította saját lovas műsorát, a Horse Evolution Showt, mellyel 2012-ben és 2013-ban országjáró turnéra indult. Ezek után, 2104-ben jött testvére ifjabb Richter József hatalmas sikere, kitartó, profi munkájának elismerése, az Arany Pierrot-díj.

Istennek hála, a Richter név és hírnév tovább fog öröklődni. Flóriánnak már van két gyermeke és József - a Magyar Nemzeti Cirkusz szíve és motorja - is házasságot kötött már. Felesége a német származású artistaművész, Merrylu Caselli, akinek kezét 2014-ben, Szombathelyen az egyik előadás közben kérte meg. Álomszép esküvőjüket pedig a Bazilikában tartották tavaly februárban.

Fotó: nlc.hu, Leéb Ádám

A mi gyermekeinknek, unokáinknak sem kell majd nélkülöznie a csodát, amelyet a Richter dinasztia megteremtett. És már ettől a gondolattól is szétárad bennem a jóleső büszkeség.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/36687/pics/lead_800x600.png
cirkusz,Magyar Nemzeti Cirkusz,Richter József
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?