Blogolj!

Kassai Lajos mítoszt teremtett

Bara Arisztid

Egyszer-kétszer volt alkalmam íjjal lőni. Egyszerűnek látszik a művelet, de egyáltalán nem az, és gondolom, úgy főleg nem az, ha alattunk közben még egy ló is nyerít-vágtat. Kassai Lajosnak viszont gyerekjáték az egész. Ő a lovasíjászat újraélesztője – és nem csak kis hazánkban, hanem szerte a nagyvilágban.

Kassai Lajos negyed évszázada dolgozta ki a lovas íjászat szabályrendszerét, azóta terjeszti a világban magyar harcművészetként. Tizenhat országban tanít, tevékenysége nyomán Kínától Kanadáig mindenütt magyarul hangzik fel a vezényszó: Lóra!

A heti jó arcunk 1960. szeptember 16-án született Kaposváron. Gépszerelőnek tanult. A nyolcvanas évek közepétől másodállásban íjkészítőként dolgozott, és eredményes versenyző volt a terepíjász szakágban. Cs. Sebestyén Károly és Dr. Fábián Gyula munkássága alapján modern anyagok és technológiák felhasználásával rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjat, és már főállásban elkezdte sorozatgyártását. Ezen kívül többféle hagyományőrző íjat is készít, mint például a szkíta, magyar, hun (jellegzetes aszimmetrikus íj) avar, mongol, és laminált íjakat.

A nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni először Magyarországon, majd Európában, az USA-ban és Kanadában. Megismerkedett a Zen íjászattal Japánban (Kamakura), majd Kínába, Shaolinba utazott. Eközben könyvet írt a lovasíjászatról, amely már öt kiadást élt meg Magyarországon. Angolra, németre és oroszra is lefordították.

A Megszállottak Klubjának tagja minden eddigi versenyt megnyert, és öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni. A 4. világrekordját tanítványaival együtt, 2009. december 5-én állította fel a Budapest Sportarénában. Vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt. Majd megdöntve ezt a világrekordot, 2011. december 4-én, ugyanitt 14 korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt több mint 8.000 néző szeme láttára. Minden év július első hetében a kaposmérői lovasíjász központban világtalálkozókat rendez, melyeknek hazai és nemzetközi sikere egyre nagyobb. 

A KASSAI-VÖLGY

A lovasíjászat Mekkája, a Kassai-völgy Kaposmérő határában, 15 hektáron terül el. Hagyományőrző épületek, versenypályák olvadnak harmonikusan az álomszép völgybe. Ez a lovasíjászat világközpontja. A világ minden részéről fogad tanulni vágyókat, továbbá teret ad nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, világtalálkozóknak. Jelenleg már tizennégy országban működik a Kassai-iskola alapján szerveződő lovasíjász központ, amelyek rendszeresen világkupákat szerveznek. A völgybe bárki ellátogathat minden hónap első szombatján, ilyenkor nyílt napot tartanak. Két kiemelt nyílt nap van az évben, áprilisban és az októberben, amikor a felvételi- és a kezdő központi vizsgákat tartják.

A KASSAI LOVASÍJÁSZ ISKOLA


A Kassai Lovasíjász Iskola vezetősége az országfőkből, a kagán vezetésével demokratikus úton működő többségi szavazatokon alapuló szervezet. Az iskolában való tagság feltétele, hogy a jelentkezőnek valamelyik törzsben vagy kánságban kell felkészülnie a felvételi vizsgára, mely idő alatt megismerkedik az iskola szabályaival és működésével. A felvételi végrehajtására évente két lehetősége van a Kassai-völgyben. Sikeres felvételi esetén további pályafutását törzse vagy kánsága határozza meg. 

ÉLŐ TÖRTÉNELEMÓRA

1990 óta kerülnek megrendezésre azok az élő történelemórák, melyek az íjkészítést, a népvándorlás kori harcmodort és életformát mutatják be. Az érdeklődők megtekinthetik a bemutató termet, ahol kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak és lovasíjász nyergek láthatók. Ezután a csoport programja a Völgyben folytatódik. A speciálisan a lovasíjászatra kiképzett 12 ló ősi ridegtartásban szabadon él ezen a területen. Egy harci bemutató a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg az idelátogatókat. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik. Miután a látogatók megtekintették a bemutatót, mindenki lóra ülhet egy kör erejéig a lovardában, majd gyakorolhatja az íjászatot őseink rettegett visszacsapó összetett íjával. Ezt követően kerül sor egy beszélgetésre a Völgyben felállított, Európában egyedülálló 170 éves muzeális értékű jurtában, ahol az ősi életmód, harcmodor és gazdaság a téma. A bemutató időtartama két és fél óra.

„Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon..." (Kassai Lajos)

ELKÉPZELHETETLEN, HOGY ENNYI MUNKA NE JÁRJON ELISMERÉSSEL

A lovasíjászat létrehozásáért és a világban való terjesztéséért 2003. augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2011. január 8-án a Testnevelési Egyetem elfogadta a Kassai Lajos által kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította lovasíjász képzést, a világon elsőként Magyarországon lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni.   2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kitüntetésben részesült, ettől a naptól Kassai Lajos a Magyar Kultúra Lovagja.  A Kassai-féle lovasíjász módszer 2012-ben került a Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Nemzeti Nyilvántartásába. 2013-ban Hungarikummá lett nyilvánítva. 2016. március 15-én Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, március 15. alkalmából Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozott Kassai Lajos részére, az ősmagyar hagyományok felelevenítését és átörökítését a hazai lovasíjász sport megteremtésével és népszerűsítésével szolgáló, értékteremtő munkája elismeréseként! 

És ez még mind semmi, további díjait elismeréseit itt tekintheti meg.

A mítosz

A mítoszokban több olyan szereplővel találkozunk, aki isteni vagy félig isteni származása miatt eleve természetfeletti adottságokkal rendelkezik, ami megkülönbözteti őt a többi embertől. Ez az érzésem támad, amikor Kassai Lajosra gondolok, arra az emberre, aki a régi, mégis ultramodern eszközökkel mítoszt termett a XXI. században. Nem csoda, hogy filmet készítettek munkásságáról, amelyre a tavaly bemutatott magyar filmek közül a legtöbben voltak kíváncsiak.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/36289/pics/lead_800x600.jpg
film,Kassai Lajos,lovasíjász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?