Kulka János némán is Színész

Bara Arisztid

Kulka Jánosról első, meghatározó emlékem, amikor Mágenheim doktorként mosolygott vissza ránk a tévéből, a Szomszédok című teleregényből. Mint a legtöbben, én is követtem – ha jól emlékszem, minden kedden – a sorozatot, hiszen sok más néznivaló nem akadt akkortájt a tévében. Kulkát ekkor szerettem meg. Nemcsak szerepe – a gondoskodó apa, férj és mentőorvos – segített ebben, hanem a számomra megnyugtatóan kellemes hangja.

 

Aztán jöttek a nagyfilmek, újabb filmsorozatok, szinkronizálások és felsorolni is nehéz, hány darabban játszott. Ő az a színész, aki mindenhol megállja a helyét, a színpadon és a filmben egyaránt. A legutóbbi film, amelyben láttam és imádtam, a Félvilág volt, amiért a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb férfiszínész díját kapta. Szász János tévéfilmjében ő alakítja a bútorkészítő mágnást, és pont ugyanolyan döbbenetes magabiztossággal, mint amikor ÁVH-s főkém és kommunista berni követ volt.

Főbb díjai:

Jászai Mari-díj — 1989 

Érdemes művész — 1996 

Kiváló művész — 2003 

Örökös tag a Hallhatatlanok Társulatában — 2006

Kossuth-díj — 2006

Meglepett, amikor megtudtam, hogy nem is készült színésznek. Bölcsész szeretett volna lenni, de egy véletlen folytán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki.

Amikor kiderült, hogy Szegeden, ahol a családunk élt, abban az évben nem indul angol–francia szak, ahová menni szerettem volna [...] nem akartam Szegeden maradni. És miután gőzöm se volt róla, mihez kezdjek, kapóra jött a Polák Tücsi nevű osztálytársam ötlete, hogy menjünk el felvételizni a Színművészetire. Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek”.

Elképzelni sem tudom, apja mit szólt ahhoz, hogy fiából színész lesz, hiszen Kulka Frigyes nemzetközi hírű mellkassebész, tüdőgyógyász és egyetemi tanár volt. Édesanyja, Boleman Eszter volt az első bemondónő a tévében, de nem csak ezzel foglalkozott. Kulka Eszter néven fordított, volt a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgja, dolgozott a szegedi Somogyi könyvtárban, valamint rajzolni és festeni is tanult. Nővére, Kulka Janina lépett apjuk nyomdokaiba és lett belőle Prof. dr. Kulka Janina rákkutató, az emlődaganatok patológiai vizsgálatának specialistája, a Magyar Patológus Társaság elnöke és a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének igazgatóhelyettese.

Kulka János ugyan nem lett orvos, de segíteni ő is mindig szeretett volna, ezért lett az Autisták Országos Szövetségének nagykövete. Kampányokon, ismeretterjesztő előadásokon vett részt, hogy felhívja a figyelmet az autisták életére.

Kulka János / Fotó: femina.hu

A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, s többek közt Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Annak, és Lang Györgyi voltak az osztálytársai.

1981-ben a főiskola elvégzése után, a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát.

1985-ben a kaposvári Csiky Gerely Színházba szerződött. A Babarczy László vezette teátrum ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Jordán Tamás, s itt rendezett az igazgatón kívül Ács János, Ascher Tamás, Gazdag Gyula, Gothár Péter is. Ezekben az években kapta első szakmai elismeréseit, a Színikritikusok díját és a Jászai-díjat.

Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok Mágenheim Ádámja révén lett országosan ismert. A népszerű sorozatban az első adástól (1987. februárjától) szerepelt egészen a sorozat végéig.

Bálint András hívására 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja lett Budapesten, s Valló Péter, Zsótér Sándor, Gothár Péter rendezőkkel dolgozott. Ekkoriban játszotta el Franciaországban Nyizsinszkij szerepét is franciául Jeles András Szerbusz, Tolsztoj című kamaradarabjában.

2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését. Április 27-én – vendégként – Ibsen, A nép ellensége című drámájában mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének és bemutató után néhány nappal a Petőfi Sándor utcai teátrumhoz szerződött.

Magánéletéről nem lehet sokat tudni, nagyjából csak annyit, hogy együtt élt öt évig Lang Györgyivel – akivel korábban osztálytársak voltak a főiskolán – és volt egy rövid kapcsolata Malek Andreával is, majd 2013-ban „coming outolt”, azaz először beszélt a nyilvánosság előtt homoszexuális beállítottságáról.

Tavaly áprilisban érkezett a lesújtó hír, hogy stroke-ot kapott és meg is kellett műteni. Egy ország sajnálta, de a szerencsének, erejének és kitartásának köszönhetően gyorsan felépült. Egyedül beszéde nem tökéletes még, ennek ellenére szerepet kapott Ujj Mészáros Károly – a Liza a rókatündér rendezőjének – új filmjében, egy skandináv típusú krimiben, ahol szerepe szerint nem kell majd megszólalnia.

Aki még többre kíváncsi (szerepekre, díjakra stb.), kalandozzon a színész honlapján, vagy nézze meg az alábbi videót, amely néhány évvel a stroke előtt készült.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/35858/pics/lead_800x600.jpg
Kulka János,színész,Szomszédok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?