Blogolj!

Szó Gellért emberségből is jeles

Sokat morfondíroztam, ki legyen az e heti jó arc? Végül Szó Gellért mellett döntöttem. Igazi példaképnek tartom. Példája azt mutatja, hogy akarattal, kitartással és szeretettel bármit el lehet érni, és nem kell ehhez külföldre menni, vagy tanulás után mindenképpen ott maradni.

Magyarország születésnapi tortáját 2007 óta készítik el. Ilyenkor az ország legjobb cukrászai bezárkóznak boszorkánykonyhájukba, és addig ki sem jönnek onnan, amíg el nem készítenek egy olyan tortát, amely addig még nem létezett. Ekkor egy módfelett szigorú zsűri elé viszik, és a zsűri kiválasztja a legkiválóbb torták közül is a legjobbat. Így születik meg az ország tortája.

Szó Gellért fiatal cukrász először 2015-ben, majd 2016-ban sütötte ki a legjobbat. Sőt, 2016-ban nemcsak hogy kiugróan magas pontszámmal szerezte meg az első helyet tökmagolajos tortájával, az Őrség zöld aranyával, de a második helyezést elért Zuzorka is az ő alkotása volt, márpedig arra, hogy valaki az első és a második helyet is megszerezze, még nem volt példa.

Az Őrség zöld aranya / Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

DE KI EZ A FIATALEMBER, HONNAN JÖTT ÉS HOVÁ TART?

Gellért Salgótarjánban született 1988-ban. A helyi kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakközépiskolában tanult, majd édesanyjával és bátyjával családi vállalkozásban, egy pékségben kezdett dolgozni.

A pékségben ipari méretekben működtünk, engem pedig jó ideje a gasztronómiai újhullám foglalkoztat. Gellérttel azt éreztük, valami új, jobb dologba kell belefognunk” – mondta Szó Dániel, Gellért testvére. Szerencsénkre bele is fogtak, ám előtte még képezték magukat.

Gellért saját bevallása szerint nem édesszájú. Mégis: első szerelme a fagylalt volt, majd miután annak minden trükkjét megtanulta Olaszországban, úgy érezte, hogy nem elég kreatív feladat, így inkább a süteményekkel kezdett el foglalkozni. A cukrászmesterséget Franciaországban tanulta meg, ennek hatása látható, érezhető desszertjeiben is. Azért jött haza Franciaországból, mert szerinte az álmok Magyarországon is megvalósíthatók. Szeret kísérletezni, újítani, de eltökélten ragaszkodik a minőséghez.

„Főként francia mesterekkel dolgoztam együtt, és rengeteget tanultam tőlük, főleg a mentalitást. Azt, hogy hogyan álljunk a szakmához. Itthon az első szempont a pénz, nem az, hogy jó legyek a szakmámban, vagy olyannal foglalkozzak, amit szeretek. És itt van szerintem a probléma, hogy sokan ezért nem tudnak nagyot alkotni. Először találjuk meg önmagunkat, és ne azt nézzük, hogy legyünk gazdagok.”

Gellért testvérével, Dániellel / Fotó: HetiVálasz

Szó Dániel, a nagyobbik testvér péknek tanult. Az iskolában érte az első csalódás, mikor porokból kellett volna kenyeret készíteni. Ő azonban mindenképpen a nagyszülőknél látott kovászt akarta használni, és így történhetett, hogy hátizsákjában nem menő cuccokat, hanem vadkovászt cipelt, hogy azt folyamatosan kezelni tudja. Ebből készülnek a ma oly népszerűvé vált kenyerei, péktermékei.

Az előkészületek után megnyitották végre saját üzletüket Salgótarjánban a G&D Kézműves Cukrászatot és Pékséget. A kézműves termékeket előállító üzem azóta egyre népszerűbb. 2016 őszén, Egerben is nyílt egy cukrászdájuk, mert a fiúk ott is éltek egy ideig és a szívükhöz nőtt ez a város is.

„Három éve csinálom ezt a tesómmal, de mi mindent visszafektettünk ebbe. Még a kocsinkat is eladtuk a gépek miatt. Mindent rátettünk erre, mert mi ezt szeretjük, és tudjuk, hogy a pénz az nem tesz boldoggá. De az igen, hogy a vendégeink finomakat ehetnek és tudják, hogy mi ezt szeretettel készítjük és adjuk. És ez hoz mindent magával: jól is érzem magam hétköznap és meg is tudok élni. Nem nagy lábon, de meg tudok” – mondta Gellért

A testvérek a sikerek fényében is megmaradtak embernek. Facebook oldalukra ugyanis ezt posztolták:

Azt kívánom minden, telefont nyomkodó fiatalnak, hogy néha álljanak meg és nézzenek körül. Vegyék észre, hogy csak a kitartó munka hoz valamilyen eredményt. Tanulják meg, hogy ha valaki sikeres lesz, attól még maradhat szerény. Maradhat ember.

1
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/35368/pics/lead_800x600.jpg
cukrász,Őrség zöld aranya,Ország tortája,Szó Gellért
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
András 2019-08-22 11:44:31
Amikor nála egy fonott kalács 1500 Ft és egy kiló fehérkenyér 1000 Ft, nehéz a heti jóarctól komolyan venni ezt a mondatot: "Először találjuk meg önmagunkat, és NE AZT NÉZZÜK, HOGY LEGYÜNK GAZDAGOK."
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?