6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon
Ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában és elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
Blogolj!

Polgár Judit egy kicsit mi is vagyunk

Bara Arisztid

Az egyik kislányom elkezdte rágni a fülemet, hogy tanítsam meg sakkozni. Első körben elkezdtünk a sakkról és a nagy sakkozókról beszélgetni, így jutott eszembe Polgár Judit, akit csak sakklegendaként – és zseniként – lehet aposztrofálni.

Polgár Judit

Néhány éve olvastam valahol, hogy ő a világ nyolcadik legokosabb embere, és hogy a top 100-as listán ő az egyedüli nő. Gondoltam utánajárok ennek. Meg is találtam az említett listát, de ahogy egyre mélyebbre ástam magam ebben a témában, úgy bukkantam több listára is. Végül a leghitelesebbnek a Judit weboldalán található összeállítást találtam. Itt a 28-adik helyen szerepel. Ám arra jutottam, hogy teljesem mindegy ki és hányadik helyre osztja be, attól még a világ legintelligensebb emberei közé tartozik.

Valahányszor eszembe jut, szétárad bennem a jóleső büszkeség, a magyar büszkeség. Első sorban szüleinek köszönheti sikereit. Életrajzában így ír erről:

„Amikor 1976. július 23-án, Budapesten megszülettem, azonnal egy pedagógiai kutatás kellős közepében találtam magam. Már akkor eldőlt: sakkozó leszek. Nővérem, Zsuzsa évek óta sikeresen versenyzett. Szüleim, pedagógiai tapasztalatokra támaszkodva úgy döntöttek, nővéreim és az én pályámon keresztül bebizonyítják, hogy kis korban kezdett, koncentrált neveléssel bármelyik egészséges gyerekből lehet sikeres embert neveli.”

MEGLEHETŐSEN JÓL SIKERÜLT A KÍSÉRLET

9 éves korában nyerte első nemzetközi versenyét, 12 évesen és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk között. 12 éves volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival valamint Mádl Ildikóval, a magyar sakktörténelem során első ízben, női olimpiai bajnokságot nyertek. Ezt az eredményt 1990-ben megismételték. 13 éves volt, amikor először teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri normát, 15 évesen pedig minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere lett.

Judit, Zsuzsa, Zsófi és édesapjuk Polgár László / Forrás: editorialorsai.comNyolcszor a férficsapatban is képviselte Magyarországot a Sakkolimpián, 2002-ben és 2014-ben ezüstérmet nyertek. Nemzetközi versenyeken, páros mérkőzésen, világválogatottként, illetve rapidversenyeken több volt világbajnokot legyőzött, köztük Szpasszkijt, Karpovot, Kaszparovot, Topalovot, Anandot, Carlsent...

Judit Borisz Szpasszkijjal játszik Budapesten, 1993-ban / Fotó: ajedrezdeentrenamiento.com

Szimultán Judittal a Central Parkban, New York 1992. / Fotó: crestbook.com

1989 óta megszakítás nélkül vezette a női világranglistát. 2005-ben a férfi ranglista 8. helyén állt. Hétszer kapott Sakk Oscar-díjat, és – többek között – az évszázad sakkozónőjének választották. 2011-ben pedig a férfi Európa-bajnokságon bronzérmet szerezett. Még 2014 augusztusában, a magyar férfi csapattal elhozta az ezüstérmet a tromsői sakkolimpiáról, és ennek a nagyszerű eredménynek az elérésével egy időben jelentette be, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, és figyelmét a sportág nemzetközi népszerűsítésére, az alapítványa gondozására, az oktatási programja fejlesztésére, és mindenekelőtt a családjára – férjére és két gyermekére – összpontosítja. 25 évig állt a világranglista élén.

2015. június 6-án a Magyar Sakkszövetség elnöksége egyhangú szavazással kinevezte a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának.

Egy TED-es előadás arról, hogyan győzte le Kaszparovot:

A POLGÁR JUDIT SAKK ALAPÍTVÁNY

2012-ben indult útjára alapítványa, a Polgár Judit Sakk Alapítvány, amely egy non-profit szervezet. Az Alapítvány alapvető küldetésének tekinti a társadalmi fejlődés elősegítését, úttörő szerepet vállal az oktatás és élethosszig tartó tanulás, a sport, tehetséggondozás, készségfejlesztés és a társadalmi felzárkóztatás terén. Célja a kreativitás és tudásgazdagság fejlesztése, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt, miként az is, hogy egy egyedülálló, komplex módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban.

A Judit által készített Képességfejlesztő sakk Magyarországon bekerült a hivatalos Nemzeti Alaptantervbe, és a Képességfejlesztő sakk 2013-tól önálló tantárgyként válaszható az általános iskolák alsó tagozatában.

 

Az általános iskolai oktatás segítésére alapítványa Sakkpalota címmel tankönyv-, és munkafüzet sorozatot dolgozott ki, tanári kézikönyvvel kiegészítve.

VILÁGSAKKFESZTIVÁL – A SAKK 1000 ARCA

A sakknagymester álma volt, hogy legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető, a sakk fontosságára figyelő ember egyszerre osztozzon a sakk által biztosított kivételes élményben. Erre legelőször 2007-ben került sor. A mára több ezres látogatót vonzó sakkfesztivál igazi nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A Világsakkfesztivál színes, egész napos családi programjaival fiataloknak és időseknek egyaránt kivételes lehetőséget kínál fel ahhoz, hogy kitáruljon számukra egy világ, amelyben a sakk a közös nyelv. Nem titkolt cél, hogy tíz éven belül, egy adott napon 5 millió ember csatlakozzon és osztozzon a sakk örömében, változatosságában.

SZEREPVÁLLALÁSA AZ ENSZ-BEN

Elkötelezetten hisz a férfi és a női egyenrangúságban, meggyőződése, hogy életútján keresztül fiatal lányok vehetnek példát kitartásról és a sikerért való megdolgozásról, és arról, hogy sohase adják fel álmaikat.

E cél érdekében vállalta el az ENSZ felkérését, hogy első európaiként legyen a UNWOMEN Planet 5050 Champion tagja és képviselje a női egyenrangúságot a nemzetközi társadalmi életben.

Bogyay Katalin ENSZ nagykövet így nyilatkozott az MTI-nek:

„A sakknagymester erős üzenetet közvetíthet: részben mert a közép-európai térségből származik, részben mert jobbára férfiak uralta sportágban ért el óriási sikereket, nem utolsósorban pedig mert családanya, aki harmonikusan egyezteti össze a szakmai sikereket a családi élettel, a gyermekneveléssel.”

DÍJAI, ELISMERÉSEI

2014. január 23-án a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közgyűlése egyhangú szavazással választotta a tagjai közé. 2014. március 22-én a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a Magyar Tehetség Nagykövete címet adományozta neki. A 2014-es esztendő végére még egy nagy elismerést kapott, a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjas lett. 2015. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepenvehette kézbe a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István-rendet. A kitüntetési határozat szerint „minden idők legkiemelkedőbb magyar sakkozójaként és a sakktörténet legjobb női versenyzőjeként elért kivételesen eredményes pályafutása, valamint a gyermekek képességfejlesztése és a tehetséggondozás területén végzett felelősségteljes, a magyar oktatási rendszert egyedülállóan komplex módszerekkel gazdagító munkája elismeréseként”.

A végére szántam ezt az imázsfilmet, amelyen Judit 30 éves pályafutását láthatjuk két percben összefoglalva:

Köszönjük, hogy büszkék lehetünk rád! Ez egy kicsit olyan, mintha egy picit mi is Polgár Juditok lennénk.

Címkék: Polgár Judit, sakk, TED
https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/34498/pics/lead_800x600.jpg
Polgár Judit,sakk,TED
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?