Fa Nándor emberfeletti ereje

Bara Arisztid

Mindig is csodáltam a Fa Nándorhoz hasonló, kőkemény embereket. Elképesztő akaraterővel, és utolsó csepp erejükkel is véghezviszik a lehetetlent. Sokszor elgondolkodom azon, vajon mi a céljuk ezzel? Miért kell az nekik, hogy életük kockáztatásával meghódítsanak egy hegycsúcsot, jeges vizeket ússzanak át, vagy, hogy egy hajón megbirkózzanak Poszeidón haragjával?

Engem a legek érdekelnek. Ennél szerényebb feladatra nem mozdul meg az ambícióm. Négyszer megkerültem már a Földet, ahhoz, hogy ki tudjam hozni magamból a maximumot, ilyen szintű feladat kell. / Fotó: borsonline.hu

Közülük is kiemelkedik – számomra legalábbis – Fa Nándor, aki 63 évesen újra megkerülte a Földet – teljesen egyedül. A Vendée Globe után azt nyilatkozta, hogy gépnek kell lenni, mert máshogy ezt nem lehet végigcsinálni, nem szabad egy pillanatra sem gondolkodni, mert akkor egyből feladja az ember. Ez teljesen érthető, ám egy átlagember képtelen lenne ezt végigcsinálni. De vajon honnan jön ez az erő? Kezdjük az elejéről!

Kik voltak Fa Nándor szülei?

„Az, hogy én a világon leszek, szerintem akkor dőlt el, amikor Anyám és Apám, valamikor a harmincas évek második felében, egy bálban összenéztek. Olyan mély nyomokat hagytak egymásban, hogy egy évtizeddel később még mindig élt.

Közvetlenül a bál után Apámat elvitték katonának. Levél szintjén tarthatták a kapcsolatot és a reményt, de mire eljött az ideje a leszerelésnek, kitört a második világháború, bent fogták. Nem került ki a frontra, mert hidász volt, állandóan robbantottak és építettek, ahogy azt éppen parancsba kapták. 190 cm feletti, bikaerős ember volt, aki kibírta a jeges Dunát, a nagy meneteléseket, hadifogságokat. Mikor széthullott a Magyar hadsereg, elindult gyalog haza. Megfogták a németek, szökevényként kezelték, elindították valamelyik német tábor felé. Bécsújhely közelében megszökött tőlük, és elindult gyalog haza. Mórnál megfogták az oroszok, és mint ellenséges katonát egyből elindították valamelyik gulág felé keletre. Munkács közelében tőlük is megszökött, és elindult gyalog hazafelé, már óvatosabban, mert ha megfogják, azonnal agyonlövik. Egy télen át gyalogolt, csak éjszaka, méterről méterre. Végül hazaért 1946-ban. Azonnal jelentkezett a balinkai bányavasútnál, ahol tíz évnek előtte dolgozott.

Anyám élte a fiatal lányok akkor lehetséges életét. Testvérei a fronton, szerelméről már rég nem tudott semmit, várták, hogy véget érjen a borzalom. Fehérváron háromszor ment át a front, és mindhárom öldöklő csata formájában. Bombáztak, ágyúztak, lőttek házról házra, közelről, távolról. Hol pincében, hol veremben betemetve vészelték át, éltek túl. A bombák és az ágyúzás elől bújtak pincébe, a vonuló, felszabadító orosz hadsereg katonái elől verembe temették és álcázták a fiatal lányokat az idősebbek. Keserves, hosszú évek lehettek, túlélni a reménytelent.

Aztán összefújta őket ismét a szél és már nem volt min gondolkodni. Összeházasodtak, építettek Fehérváron a romokból, saját kezeikkel, egy kis egyszoba konyhás lakást, ahol szép sorban négyen a világra jöttünk. Apám tette a dolgát a vasúton, nem érdekelte a kommunizmus, nem volt rá alkalmas. Anyám megmaradt a háztartásban, nevelte a négy fiát. Továbbadták az életet, a bölcsességeket, az értékeket, a tartást. Én voltam vagy tíz éves, amikor először vajat ettem az iskolában, de azt tudtam, hogy nem szabad lopni, hazudni. Első áldoztunk, bérmálkoztunk mind a vallásos nevelésért, csak annyit mondott neki: maguk itt az iskolában arra tanítják a gyermekeimet, amire akarják, én meg otthon arra tanítom őket, amire én akarom, és faképnél hagyta a nagytekintélyű igazgató urat. Semmink sem volt, így veszíteni való sem.

Nem lehettem ott halottak napján az öregek sírjánál, így csak fejben állítottam kis emléket.

Végtelenül büszke vagyok a szüleimre, igaz emberek voltak, jó rájuk emlékezni!”

Ezt írta Fa Nándor – aki végtelenül büszke a szüleire – weboldalán, a Spirit of Hungary-n. Az olvasottak alapján ereje, a szülei – és különösképpen apja – erejéből fakad.

Életpályájának főbb állomásai

  • 1953. július 3-án született Székesfehérváron.
  • 1993 óta a város és Fejér megye Díszpolgára, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének birtokosa. Lokálpatrióta, kötődését a hazájához és kultúrájához erkölcsi, filozófiai és pozitív érzelmi kapcsolat jellemzi.
  • Hajótervező- és építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa és vezetője.
  • Háromszor kerülte meg a Földet, ezek közt két szóló Föld kerülő vitorlázóversenyt teljesített.
  • Háromszor kerülte meg a köznyelv szerint rettegettnek tartott Horn-fokot.
  • Hatszor szelte át Egyenlítőt.
  • Ötször kelt át az Atlanti óceánon.

Vendée Globe

Fa Nándor volt az első hajós, aki nem franciakét indult ezen a versenyen. Ez a videó a versenyző 24 évét foglalja össze a Vendée Globban:

A mostani versenyről napló is készült. Rengeteg videó, fotó, hanganyag készült az út alatt. Itt találhatóak: http://spiritofhungary.hu/fotok/

A célban

Egyéb eredményei

Eredményeit olyan hosszan lehetne sorolni, hogy sohasem érnénk a cikk végére. Ám akit behatóan érdekel, itt megtalálja: http://spiritofhungary.hu/fa-nandor/

Egy ilyen férfi mögött biztosan áll egy asszony és egy csodás család

Természetesen a család is ott volt a befutásnál

Róluk sajnos semmit sem lehet találni, de muszáj megemlíteni őket. Felesége és gyermekei üdvözölték az elsők között a célba ért hős vitorlázót. Nagyon aggódhattak miatta, de most már még büszkébbek lehetnek rá, mint ezelőtt.

Ahogy mi is. Köszönjük Fa Nándor!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/33826/pics/lead_800x600.jpg
Fa Nándor,hajós,Vendée Globe
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?