Blogolj!

Klapkát a filmvászonra!

Bara Arisztid

Klapka György sokat nem unatkozhatott élete során. Mind az üzletben, mind a magánéletben bátran kockáztatott, ami vagy nagyon bejött, vagy nagy bukta lett a vége.

Klapka György / Fotó: Nagy Attila, Origo

De kezdjük az elején. György Budapesten sírt fel először, 1928. december 24-én. Édesapja, Klapka István művész, édesanyja, Bilicska Mária kereskedő volt. A kis Klapka már gyerekkorában kilógott a sorból. Apró dolgokkal üzletelt és szülei már – vagánysága miatt – nyolcéves korában őt küldték vásárolni a piacra. Ekkor már jól menő üzlete volt a családnak, így Klapka elleste, hogyan is működik egy vállalkozás.

1944 végén behívták katonának, Albertfalván képezték ki. Alakulatával Zsámbékig jutottak, itt bekerítették őket az oroszok, de néhány társával sikerült megszöknie. Ezután a budai Várba osztották be telefonkábeleket húzni egy SS-egység mellé. Később Passau-ig jutott egységével, de onnan is megszökött.

Ezek után egyáltalán nem csoda, hogy felvették a Színművészeti Főiskolára, ahol természetesen színésznek tanult. Osztálytársai Soós Imre, Horváth Teri, Szemes Mari, Gyurkovics Zsuzsa és Gera Zoltán voltak. A főiskolai tanulmányok után – elképzelni sem tudom, hogy milyen indíttatásból – balettozni tanult. Először egy budapesti varietében lépett fel, majd megfordult mindenfelé, szerte a világon. Volt szólótáncos és koreográfus is. 42 éves koráig dolgozott ezen a pályán.

KLapka György táncosként Berlinben

Még táncosként kezdett kereskedelemmel foglalkozni. Például embercsempészettel. Az NDK-ból több embert is átvitt Nyugatra, de lebukott és a kommunista hatóságok halálra ítélték. Ha már büntetőügy és Németország, akkor ne hagyjuk ki az NSZK-t sem, ahol viszont adócsalásért ítélték el és börtönbe is került.

De főnixmadárként feltámadt és csinált magának egy reklámügynökséget, de volt tánciskolája is. Az 1990-es évektől pedig diótermesztéssel kezdett foglalkozni, ami sokat hozott a konyhára. Magyarkeresztúron, Rábcakapiban és Osliban voltak birtokai. Ezen kívül arany, ezüst, ékszerek és briliánsok értékesítésével is foglalkozott. Elképzelhetetlen, hogy aki akkor élt és mozgott, ne találkozott volna a Vámház körút 9-es tv-reklámjával. Frissítsük is fel emlékezetünket!

Imádta a nőket és a szexet, meglehetősen kanos fickó volt. Úgy hírlik, hogy volt az életének egy időszaka, amikor négy nővel aludt egyszerre és rengeteget grupizott. Állítólag, egy párcserélős szexpartiban ismerte meg egyik feleségét, Mary Zsuzsi ismert énekesnőt is, aki akkor még Dobos Attila zeneszerző, szövegíró házastársa volt...

Mary Zsuzsi / Fotó: http://reginagyslagerek.network.hu

Azonban nem Mary Zsuzsi volt az egyetlen felesége. Összesen ötször nősült meg és öt gyermeke született.

Első felesége alkoholista volt, az is vitte el meglehetősen korán.

Második felesége Tóth Mari színésznő volt. Egy tragédia folytán csak 11 közös évet adott nekik a sors: Klapka György életében nem történhetett volna nagyobb katasztrófa, mint az, hogy elvesztette szeretett feleségét, aki tökéletesen kiegészítette, megértette és kielégítette a férfit. Úgy tűnt, hogy az életvidám nőnek nem lehet gyermeke, ám egy csoda folytán, 11 év házasság után váratlanul teherbe esett. A baba hatalmasra nőtt, ezért nem tudta az asszony természetes úton világra hozni. Egy orvosi műhiba miatt azonban Klapka György felesége belehalt a császármetszésbe anélkül, hogy valaha megpillanthatta volna régen várt gyermekét. Klapka akkor zokogott életében először és utoljára. A félárva kisfiút végül nem is maga a dúsgazdag üzletember nevelte fel, hanem annak a húga.

A harmadik feleség Tárkányi Erzsébet – ő sem él már –, majd őt követte Mary Zsuzsi negyedikként. Mint tudjuk, Mary Zsuzsi sincs már köztünk. Az ő halála is nagyon megviselte az erős üzletembert.

Nem csoda, hogy ötödik felesége, Kiss Mari sokáig nem akart hozzámenni Klapkához. Attól tartott, hogy a férfi feleségei el vannak átkozva és, hogy a házasságkötés után még idő előtt ő is itt hagyja e világot. Ám ez nem így lett.

Kiss Mari és Klapka György / Fotó: bors.hu

A milliomos nem temette el az ötödik feleségét, mert néhány nappal 88. születésnapja után örökre lecsukta a szemét. Érdekes, pont úgy halt meg, mint nagy szerelme, Mary Zsuzsi: leesett az ágyról és arcán feküdt, amikor rátaláltak.

Előrelátó emberként volt végrendelete,  amelyben 2 milliárd forint értékű vagyonról rendelkezett.

Utolsó hónapjait, napjait is aktívan töltötte. Könyvet írt az életéről Aranyember címmel, amiről így nyilatkozott: A könyvem nem pusztán tanmese, beismerő vallomás is, amely választ ad arra a kérdésre: ki az a Klapka György? Aki végigolvassa a történetemet, belátja, én ugyanannyira vagyok playboy, kuplerájokban fellépő revütáncos, álomfőnök, mint könyörtelen üzletember, szigorú férj, gátlástalan keresztapa. Ismerhetnek reklámguruként, de az a fickó is én vagyok, aki hajdanán embereket csempészett, nagykövetet, miniszteri titkárt vesztegetett meg, és akit Németországban rács mögé csuktak.

Facebook oldalt is indított, ahol ígérete szerint tanácsokat kezdett osztogatni azoknak, akik milliomosok szeretnének lenni.

2017. január 4-én reggel még a Mokka című tévéműsorban szerepelt, íme utolsó interjúja:

 

Sokan rányomták a bélyeget: hideg, rideg, kegyetlen ember volt, de volt, aki rajongott érte. Én személy szerint nem ismertem, és nem is tisztem megítélni. Arra viszont mérget vennék, hogy egy nem hétköznapi figurát vesztettünk el vele. Nyugodjon békében!

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/33635/pics/lead_800x600.jpg
adócsalás,embercsempészet,Klapka György,milliomos,üzletember,Vámház krt. 9.
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?