Blogolj!

Torgyán József igazi jó arc volt

Bara Arisztid

Torgyán József olyan meghatározó karakter volt a magyar politikában, hogy nem lehet mellette szó nélkül elmenni. Még mindig itt van a szemem előtt, amikor 1990-ben bekerült a parlamentbe. Kerekre nyílt szemmel hallgattam felszólalásait, nem hittem el, hogy ilyen létezik.

Torgyán József / Fotó: Unger András

Nálam az verte ki végképp a biztosítékot, amikor 1998-ban földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lett belőle. Most visszatekintve ezekre a „boldog békeidőkre” már nem vagyok ennyire szigorú vele kapcsolatban. Sőt, szerintem kifejezetten hiányoznak a Torgyán-féle egyéniségek a Parlamentből. Most mindenki csak beáll egy sorba és akárhanyadikként szajkózza, amit az előtte, vagy mögötte álló mond, még a hangsúly is ugyan az. Bezzeg Torgyán! De nézzük ki is volt ő igazán!

1932. november 16.-án, Mátészalkán látta meg a napvilágot. Édesapja, Torgyán Sándor tisztviselő, állampénztári főtanácsos, édesanyja Papp Erzsébet óvónő volt. Anyai ágon beregsziklási görög katolikus papi családból, míg apai ágon szatmári parasztcsaládból származott. Testvérei közül Eliz elhunyt gyermekkorában, Sándor osztályvezető belgyógyász főorvos, míg Mária hegedűtanár lett Németországban.

1936-ban a család Budapestre költözött, így iskoláit már ott végezte. A középiskolát a Könyves Kálmán Gimnáziumban kezdte, de az érettségit már a Wágner Manó Gimnázium és Zenei Gimnáziumban tette le, amellyel párhuzamosan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű főtanszakát is elvégezte. 1951-ben felvették az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 1955-ben diplomázott. Az ezt követő évben ügyvédjelölt lett, majd 1957 végén tett szakvizsgát és 1958. március 18-án jegyezték be az ügyvédi kamarába.

A fentiek alapján, nem lehet azt mondani, hogy Torgyán József egy műveletlen, faragatlan ember lett volna. Sőt! És itt még közel sincs vége pályafutásának.

Tanulmányai alatt szinte minden pályázatot megnyert, amit lehetett. Egy éven át az Állam- és Jogelméleti Tudományos Diáktársaság elnöke, majd három éven át a Nemzetközi Közjogi Tudományos Diáktársaság elnöke volt. Már hallgatóként gyakorlatokat vezetett a nemzetközi jogi tanszéken. Tanulmányai befejeztével lehetősége lett volna a Külügyi Akadémián való továbbtanulásra, ha belép a Magyar Dolgozó Pártjába. Mivel ezt visszautasította, segédmunkásként kellett elhelyezkednie egy budapesti hajógyárban.

Élete meghatározó mozzanatai a forradalomtól a rendszerváltozásig

Az 1956-os forradalomban az Újpesti Forradalmi Bizottság tagja volt, ezért 1958. augusztus 22-én, minden hivatalos indoklás nélkül kizárták az Ügyvédi Kamarából. A döntés ellen nem fellebbezhetett. Az Antall József által, a kisgazda vezetőknek átadott dokumentumok szerint, kezdő jogászként (bírói jegyzőként) részt vett az 1956-os forradalmárok ellen eljáró Tutsek-féle vérbíróság munkájában. Kamarai kizárása után néhány hónapig ismét segédmunkásként volt kénytelen dolgozni, ezúttal az Acélöntő- és Csőgyárban, mígnem még abban az évben, december 22-én visszavették. Ezután 1959 januárjától 1990 júliusáig az újpesti 41. sz. Ügyvédi Munkaközösség tagjaként tevékenykedett.

1959-ben házasodtak össze Cesh Máriával, a Pécsi Nemzeti Színház operett színésznőjével, egy gyermekük született, Attila, akiből szintén ügyvéd lett.

Politikai pályafutása          

Kisgazdapárti kötődését nagymértékben befolyásolta személyes jó barátja, Arany Bálint a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, valamint a Magyar Közösség vezetője, akinek évtizedeken át családi ügyvédje is volt.

Az 1990-es magyarországi országgyűlési választás második fordulójában Szabolcs-Szatmár Bereg megye 9. sz. választókerületében (Mátészalka és környéke) ugyan második lett, de a párt megyei területi listavezetőjeként bejutott a parlamentbe. Előbb az alakuló kisgazda frakció, majd 1991-ben a párt elnökévé választották.

1992. február 29-én az FKGP Torgyán József vezetésével kilépett a kormánykoalícióból, mivel kevésnek ítélték az Antall-kormány rendszerváltás jegyében hozott intézkedéseit, leghevesebben a reprivatizációt kizáró kárpótlási törvényt támadták, amelynek alkotmányos alapjait az 1867-es Földművelés-és Vidékigazgatási törvényben találták meg.

1992 augusztusában az Antikommunista Világliga (ma Világliga a Szabadságért és Demokráciáért) elnökévé választották, mely tisztséget 1993. október 23-áig töltötte be.

1990-től 2002-ig az FKGP országgyűlési képviselője, 1991-től a párt széteséséig elnöke volt.

A Független Kisgazdapárt 1990-ben 44 (11,4%), 1994-ben 26 (6,74%), 1998-ban 48 mandátumot (12,44%) szerzett az országgyűlési választásokon, ebből két alkalommal (1990-1992 között az MDF-fel, míg 1998-2002 között a Fidesszel) lépett kormánykoalícióra, így 1998 és 2001 között Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterként tevékenykedett.

Amikor az FTC súlyos anyagi válságba került, több százmillió forintos állami támogatást utalt ki a klub részére, amiért rengeteg kritika érte. Azt se felejtsük, hogy 1999 és 2001 között a Ferencváros elnöke volt.

Hosszabb szünet után visszatért a politikai életbe és 2006 szeptemberében új pártot alapított Magyar Megújulás Mozgalom néven.

A 2010-es magyarországi országgyűlési választáson a „Torgyán–Kisgazda–Koalíció” nevű formáció jelölésében vett részt Csongrád 4. választókerületében, ahol 2,71%-ot ért el.

Mielőtt továbbmennénk, érdemes megnézni a Torgyán megmondja című videót. Csak másfél perc az egész, de benne van minden, ami Torgyán volt.

Több könyv szerzője is volt

Torgyán József több könyvet is szerzett (Antalltól Orbánig, Kereszténység az ezer vallás világában, Humor a házban). A legutóbbi, a Száll a turul fészkére olyan korrajz, melynek egyes részeit szinte krimiszerűen írta meg. Csak néhány a könyvben fellelhető kényes témák közül: újratemetések magyar módra, Soros-ösztöndíj és következményei, az antiszemita fegyver, nemzet- és vallásgyalázók, valamint jutalmuk, ügynökügyek és hátterük, Cattani Commando, fedező méntől a pancserpuccsig, a harag napja, robbantások és hátterük, Gripen-ügy és szállító repülőgépek, búzabomba, chilei cseresznye, kazetta-ügy. De ez még mind semmi! Érdemes a könyvet elolvasni, biztosan lesz mindenkinek – nem is kevésszer – „aha érzése”.

Itt hagyott minket

2016 decemberében szívproblémák miatt kórházi ellátásra szorult. 2017. január 22-én otthonában hunyt el.

Soha nem felejtjük el egyedi stílusát, amelyet talán az jellemez a legjobban, hogy az 1990-es években, a vidéki piacokon, az erősen fűszerezett kolbászféleségeket Torgyán-csípősként árulták. Emlékezetes a nagy vihart kavaró Torgyán-idézet, miszerint „Magyarország a földkerekség egyetlen országa, melyet önmaga határai vesznek körül.”

Hiányozni fog.

https://hetijoarc.blogstar.hu/./pages/hetijoarc/contents/blog/33448/pics/lead_800x600.jpg
kisgazda,miniszter,politikus,Torgyán József,ügyvéd
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?